THY başarılarını arttırarak devam ediyor
Ajanslar

2

Türk Hava Yolları, 2017 yılının ikinci çeyreğinde 189 milyon USD, ilk yarısında ise 17 milyon USD Esas Faaliyet Kârı gerçekleştirdi.

Laptop yasakları ya da yakın coğrafyada yaşanan istikrarsızlıklar, THY'nin başarılarını arttırarak devam ettirmesini engelleyemedi.

GELİR GEÇTİĞİMİZ YILA GÖRE YÜZDE 5 ARTTI

THY Basın Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, bu çeyrekte yolcu gelirleri 2016 yılının aynı dönemine göre %5 artarak 2.2 milyar USD’ye; kargo gelirleri ise %29 artış ile 327 milyon USD’ye; toplam gelirler ise %7 artış ile 2.6 milyar USD’ye ulaştı. Yılın ilk yarısında ise 4.6 milyar USD toplam gelir elde edildi.

OPERASYONEL GİDERLER AZALDI

2016 yılının ikinci yarısında başlanan gider tasarruf planına 2017 yılında da devam edilirken, yılın ikinci çeyreğinde toplam operasyonel giderler %7 azalarak 2,5 milyar USD seviyelerinde gerçekleşti.

Türk Hava Yolları, birim giderlerde de geçen yılın aynı dönemine göre gerçekleşen %10’luk düşüş ile emsal hava yolları arasında en düşük birim gidere sahip hava yolu olma özelliğini sürdürdü. Ayrıca yakıt hariç birim giderlerde%13’lük önemli bir düşüş elde edildi.

YAKIN COĞRAFYADAKİ SİYASİ VE EKONOMİK İSTİKRARSIZLIKLAR ETKİLEMEDİ

Global sektördeki yoğun rekabete, yakın coğrafyada yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklara ve kurdaki dalgalanmalara rağmen, Türk Hava Yolları nakit yaratmaya devam etti.

FAVKÖK (Faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kar – EBITDAR) 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %109 artarak 661 milyon ABD doları seviyesinde, FAVKÖK marjı ise 12.3 puan artarak %25,3 seviyesinde gerçekleşti.

5 YENİ DIŞ HAT NOKTASI, 120 ÜLKEYE UÇUŞ

Yılın ilk yarısında açılan 5 yeni dış hat noktası ile birlikte toplam 120 ülkeye uçuş gerçekleştiren Türk Hava Yolları’nın filosundaki uçak sayısı da 228’i dar gövde, 93’ü geniş gövde ve 15’i kargo olmak üzere 336’ya ulaştı.

TAŞINAN YOLCU SAYISI YÜZDE 8,5 ARTTI

Trafik sonuçlarına bakıldığında, 2016 yılının %4 üzerinde kapasite arz edilen 2017 yılının ikinci çeyreğinde turizmin canlanmaya başlaması ile beraber taşınan yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %8.5 artarak 17.3 milyon olarak gerçekirken, doluluk oranı ise 4.1 puan artışla %77.7 oldu.

DOLULUK ORANLARI ARTTI

Gelirlerin önemli bir kısmının elde edildiği yurtdışı uçuşlarının yolcu doluluk oranı ise 4.5 puanlık artış ile %76.8’e yükseldi. İkinci çeyreğin operasyonel başarısının etkisiyle ilk yarıda 30.3 milyon yolcu taşınmış olup, yolcu dolulukoranı ise 2.4 puanlık artışla yüzde 76 oldu.

TURKİSH CARGO BÜYÜYOR

Dünyanın en hızlı büyüyen hava kargo markalarından biri olan Turkish Cargo, son on yıldır yürütmekte olduğu güçlü büyüme eğilimini, kesintiye uğratmadan sürdürmeye ve dünya hava kargo pazarındaki payını artırmaya devam ediyor.

2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 artışla 289 bin ton kargo taşıması yapılmış olup, kargo gelirleri bu çeyrekte yüzde 29 artarak 327 milyon USD olarak gerçekleşti.

Kargo uçak sayısındaki artış ve uçakların daha verimli kullanılması sonucu kargo uçakları ile üretilen kapasite artmaya ve kargo uçuş ağı genişlemeye devam etmekte. Bu doğrultuda 2016 yılının başlarında 55 olan kargo uçuş noktası, 2017’nin ikinci yarısında 65’e yükseldi.

"GÜNEY AVRUPA'NIN EN İYİ HAVAYOLU ŞİRKETİ"

Üst üste 9’uncu kez Skytrax tarafından “Güney Avrupa’nın En İyi Havayolu Şirketi” seçilen Türk Hava Yolları, bu yıl business sınıfı ikram kategorisine damgasını vurarak, “En İyi Business Class İkram Servisi”, “En İyi Business Class Özel Yolcu Salonu” ve “En İyi Business Class Özel Yolcu Salonu İkramı” ödüllerinin de sahibi oldu.

Türk Hava Yolları, kaliteli hizmet anlayışı ile başarılı çalışmalarını kararlı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor.

50 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

İştirakleri ile birlikte yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlayan, Türkiye’nin en değerli markası ve en büyük hizmet ihracatçısı olan Türk Hava Yolları, global sektördeki rekabete, yakın coğrafyada yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklara ve sektörü doğrudan etkileyen kur dalgalanmalarına rağmen; sahip olduğu coğrafi konum, network ağı, düşükmaliyet yapısı gibi tüm rekabet avantajlarını en etkin şekilde kullanarak başarılı sonuçlar üretmeye; Türkiye’ye kazandırmaya ve dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinden biri olma hedefi doğrultusunda emin bir şekilde büyümeye devam ediyor.