TİKA dünyanın dört bir yanında polis eğitiyor

TİKA dünyanın dört bir yanında polis eğitiyor

Projeler kapsamında, Kazakistan'dan Bosna-Hersek'e, Haiti'den Tanzanya'ya çok sayıda yabancı polise eğitim verildi, lisanüstü eğitim bursu sağlandı, teknik ekipman desteği sunuldu.

15 ÜLKEDEN 816 POLİSE EĞİTİM DESTEĞİ

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) öncülüğünde geçen yıl gerçekleştirilen uluslararası eğitim işbirliği projeleriyle 15 ülkeden 816 polise eğitim desteği verildi. TİKA ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde, 2007-2008 döneminde pilot ülke olarak seçilen Arnavutluk ve Kırgızistan ile başlayan "Uluslararası Polis Eğitim İşbirliği Projesi"ne, 2008-2009 yıllarında Kazakistan, Türkmenistan, Moğolistan ve Filistin; 2010'da Bosna-Hersek; 2011'de Azerbaycan ve Özbekistan; 2012'de Makedonya ve Tunus; 2013'de ise Karadağ, Maldivler, Güney Sudan ve Libya dahil edildi.

ULUSLARARASI STANDARTLAR

Proje kapsamında, emniyet teşkilatı mensuplarına yönelik olarak tecrübelerin karşılıklı paylaşılması, suçla mücadelede ortak bilinç geliştirme ve iki ülke polis teşkilatlarının terminolojilerinde birlik sağlanması amacıyla hizmet içi ve uygulamalı eğitimler verildi. Proje çerçevesinde ayrıca, polislik uygulamalarındaki uluslararası standartların yaygınlaştırılması, bölgesel güvenlik sorunlarına koordineli ve eşgüdüm halinde mücadele anlayışının geliştirilmesi, Türkiye'nin güvenlik işbirliği içerisinde olduğu ülkelerdeki üst düzey polis yöneticilerinin ve uzmanlık gerektiren birimlerde Türk polislerince verilecek eğitimlerle polislik alanında yaşanan gelişmelerden haberdar edilerek polis teşkilatlarındaki değişimlerin hızlandırılması gibi konular ele alındı.

ULUSLARARASI LİSANSÜSTÜ EĞİTİM PROJESİ

Eğitim işbirliği kapsamında, TİKA ile Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığı tarafından "Uluslararası Lisansüstü Eğitim Projesi" de hayata geçirildi. Projeyle, Polis Akademisi Başkanlığı'nda yüksek lisans yapan Moğolistan ve Kırgızistan uyruklu 5 öğrenciye TİKA tarafından burs verilirken, Filistin ve Bosna-Hersek de projeye dahil edilerek 8 kişiye daha burs sağlandı.

ULUSLARARASI ÖZEL HAREKAT ÇALIŞTAYI

Bunun yanında, Türk Cumhuriyetleri ile akraba devlet ve toplulukların emniyet teşkilatları arasında yakın ilişki kurulması, çağdaş değerlerin ve teknolojinin ortak paylaşımını sağlayarak insanlığı tehdit eden her türlü suça karşın etkin ve hızlı bir kolluk hizmetinin geliştirilmesi amacıyla, Türkiye'de, bölge ülkelerinin üst düzey temsilcilerinin katılımıyla 13-17 Kasım 2013 tarihleri arasında 27 komşu, akraba ve stratejik ortak niteliğindeki ülkeyle "Uluslararası Özel Harekat Çalıştayı" düzenlendi.

GİNE CUMHURİYETİ'NE HİBE

Bunlara ek olarak, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Gine Cumhuriyeti'ne toplumsal olaylarda kullanılmak üzere çevik kuvvet malzemeleri hibe edildi. Tacikistan Polis Teşkilatı'na da 25 adet masaüstü bilgisayar takımı hibe edilerek nakliyatları yapıldı.

ÇEŞİTLİ KONULARDA EĞİTİM VERİLDİ

Yabancı polis memurlarına verilen eğitimler çerçevesinde, trafik, organize suçlarla mücadele istihbarat, alkolmetre cihazlarının kullanımı ile güvenli ve sürüş teknikleri, uyuşturucu suç soruşturmaları ve adli balistik gibi konularda da kurslar verildi. Eğitimlere, Arnavutluk'tan 18, Bosna Hersek'ten 39, Filistin'den 48, Karadağ'dan 65, Kazakistan'dan 55, Kırgizistan'dan 58, Libya'dan 28, Makedonya'dan 16, Maldivler'den 34, Moğolistan'dan 20, Tunus'tan 217, Türkmenistan'dan 67, Kosova'dan 40, Tacikistan'dan 57, Tanzanya'dan 35, Haiti'den 8 ve Fildişi Sahili'nden 11 polis katıldı.