Timoşenko yatalak kalabilir

Timoşenko yatalak kalabilir

12 Mayıs'ta açıklama yapan 32 yaşındaki Eugenia Timoşenko, annesinin bir deri bir kemik kaldığını söyleyerek, "Perşembe günü 4 saat bekletildikten sonra annemi hastanede ziyaret edebildim. Onu gördüğümde şok oldum. Annem ciddi miktarda kilo kaybetmiş ve şu an yaklaşık 25 kilo kalmış" diye konuştu.

FITIK TEDAVİSİ OLMASI GEREKİYOR

Fıtık tedavisi görmesine izin verilmeyen Timoşenko'nun, ancak geçen ay hastaneye gitmesine izin verilmişti. Destekçileri hastanede onu ziyaret etmiş, karnında ve kollarındaki yara izlerini gösteren fotoğrafları internette yayınlamıştı. Timoşenko hem hapishanede, hem de hastaneye giderken yolda hapisane gardiyanları tarafından darp edildiğini iddia etmiş, 20 gün boyunca açlık grevi yapmıştı. Grevin bitmesinin ardından tekrar hastaneye yatırılan Timoşenko omuriliğindeki fıtık için tedavi görmesi gerekirken, 6 aydır bu tedaviden yoksun bırakılıyordu.

HEMEN TEDAVİ OLMAZSA HAYATI BOYUNCA ENGELLİ KALACAK

Eugenia Timoşenko, annesinin hastane personeline güvenmediğini ve onların hükümet tarafından kontrol edildiğini düşündüğünü söylüyor. Yulia Timoşenko bu yüzden Angela Merkel tarafından gönderilen Alman bir doktor tarafından tedavi ediliyor. Fıtık tedavisine hemen başlanmazsa annesinin engelli hale geleceğini söyleyen Eugenia Timoşenko, "Alman doktor geldiğinden beri yavaş yavaş yemek yemeye başladı. Her saat başında bir kaşık yemek yiyor. Sadece su ve meyve suyu içebiliyor, çünkü başka bir şeyler içmekten korkuyor. Beni en çok korkutan şey de, doktorların 10 gün daha ilaç tedavisine başlayamayacak olması. Çünkü annem fazlasıyla zayıf düşmüş durumda. Doktorlar önce gücünü toplamasını ve metabolizmasının normale dönmesini tavsiye ediyor. Ancak aynı zamanda tedavisine hemen başlanmazsa, hayatı boyunca engelli durumda olacak. Şu anda zaten düzgün şekilde yürüyemiyor. Bu noktada engelli hale gelme riski çok yüksek ama tam olarak bilemiyoruz. 2 hafta sonra ilaç tedavisi başlanacak ve o zaman neler olacağını göreceğiz" diyor.

"KENDİNİ GÜVENDE HİSSETTİĞİ YERE ALINMASI GEREKİYOR"

Eugenia, Alman doktorun elinden geleni yaptığını, ancak tek başına pek bir şey başaramadığını söylüyor. "Ukraynalı ve onun da güvendiği bir doktor tarafından tedavi edilebilirdi ama doktoru hapishaneye sokulmadı. Alman doktor, normalde geniş bir doktor ekibinin yapması gereken işi tek başına üstlendi. Bağımsız doktorlardan destek alması şart. Annemin kendini daha güvende hissettiği bir yere alınması gerekiyor. Şu an hapishanede olmasa da, psikolojik olarak hapishanede hissettiği aynı güvensizliği yaşıyor. Ona her yerde kameralar bulunduğunu söylemişler. Banyosunda, koridorlarda ve odasında kamera olduğunu düşündüğü için bir dakika bile rahat edemiyor."

POLİTİKACILAR ŞAMPİYONAYA KATILMAYACAK

Eugenia, uluslararası kamuoyunun annesine destek olmasını, olayın sorumlularının araştırılması için hükümete baskı yapılmasını istiyor. Yüksek rütbeli kişilerden de, gelecek ay Ukrayna'da yapılacak Euro 2012'yi boykot etmesini istedi.İngiltere Futbol Derneği'nin (Football Association) başkanı Prens William, şampiyonaya katılmayacağını açıklayan politikacılardan bir tanesi. Avusturya ve Hollanda'dan temsilciler ile, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Timoşenko'nun durumunu protesto etmek için şampiyonaya katılmayacak. Bu ayın başlarında açıklama yapan İngiltere Dış İşleri bakanı William Hague ise, İngiltere 'nin nasıl bir yol izleyeceğinin belli olmadığını söyledi.

Timoşenko'ya özel bir doktor gönderen Merkel, Timoşenko'ya Berlin'de tedavi görmesini önerdi ve eski başbakanın durumuna tepki olarak Euro 2012'ye katılmayacağını açıkladı. Eugenia, diğer liderlerin de tepki göstermesini istiyor. "Geçen hafta Merkel Ukrayna'nın bir diktatörlük haline geldiğini söyledi. Demokratik dünyanın, insan haklarına saygı duyan liderleri, bu noktada nasıl davranacaklarına karar vermeli."

7 YIL HAPİSTE KALACAK

51 yaşındaki Timoşenko, 2009'da yaptığı bir gaz anlaşmasında görevini kötüye kullanmakla suçlanmış ve 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ukrayna'nın Başsavcı vekili, 1996'da Yevhen Shcherban'ın öldürülmesinden de Timoşenko'yu sorumlu tutmuş, Timoşenko ise onu politikadan uzak tutmak için iftira atıldığını söylemişti. Ukrayna'da 2004'te yapılan Turuncu Devrim protestoları sırasında adını duyuran Timoşenko, 2005 yılında ve 2007-2010 arasındaki dönemde başbakanlık yapmıştı. Timoşenko, şu anki başkan Viktor Yanukoviç'e yaptığı sert çıkışlarla tanınıyor.