TOKİ konutları göçü engelliyor

s

Anadolu’da konut hamlesini ilk başlatan, kuşkusuz Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) oldu. Türkiye’nin 81 ilinde çalışmalarına devam eden TOKİ, Anadolu’da sosyal konut üretmeye ağırlık veriyor.

500 BİN KONUT ÜRETME HEDEFİ

2023 yılına kadar 500 bin konut üretme hedefi olan TOKİ, bunun 400-450 binini Anadolu’da hayata geçirmeyi planlıyor. Her gittikleri şehirde binlerce konut ürettiklerini ve yoğun taleple karşılaştıklarını geldiğini belirten TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, her kentin dokusuna göre hareket ettiklerinin altını çizdi.

Ağırlıklı olarak İstanbul’a doğru yoğunlaşan göçü de engelleyici bir iş yaptıklarını anlatan Turan, “Toplu Konut İdaresi’nin amacı vatandaşı, özellikle alt gelir grubundaki vatandaşı ev sahibi yapmak. Bunu yaparken, insanları şehirlerinde ev sahibi yaparak göçü de doğal yolla engelliyoruz. İnsanın şehirle en önemli bağı, orada ev sahibi olmasıdır” ifadesini kullandı.

TOKİ konutları göçü engelliyor

MAKSİMUM 500 LİRA

Asıl ağırlıklı çalışmalarının da Anadolu kentlerinde olduğunu söyleyen Turan, “Anadolu’daki izimizi takip etseniz, işin büyüklüğü ve kalitesi göze çarpıyor” diye konuştu.

Yıl içinde 15-20 şehirde yeni ve büyük ölçekli projelere de başladıklarını belirten Turan, “Şanlıurfa’da 3-4 bin konut var başladığımız. Diyarbakır’da ise neredeyse 3 bin yeni konut... Gaziantep’te 3 bin olan konut sayımız, yıl içinde 7 bine çıkacak. Manisa’da da 5 bin 500 konutluk projemiz var. Bunların hepsi sadece bir yılda başlanan, devasa projeler. Anadolu’nun birçok yerinde maksimum 500 lira taksitle, kira öder gibi ev sahibi yapıyoruz” dedi.

TARİHİ DOKULARA SAYGI DUYULUYOR

Başkan Turan, Anadolu’da en yeni şehrin 500 yıllık tarihi olduğuna da dikkati çekerek, bu nedenle tarihi ve mimari dokuları bulunduğunu hatırlattı. TOKİ’nin bu tarihi dokulara saygı göstererek hareket ettiğini ifade eden Turan, şöyle devam etti: “Hiçbir şehirde ‘En yüksek bina TOKİ binası olmayacak’ diye bir sloganımız var ve iki yıldır bu prensiple hareket ediyoruz. Bunun yanı sıra yerel mimari ve kaliteye tüm dikkatimizi veriyoruz. Çankırı’da, İzmir’de ne yapıyorsak, yöresine güzel. Diyarbakır’a yaptığımız Diyarbakır’a güzel, Amasya’ya yapacağımız Amasya’ya güzel olacak.”

TOKİ konutları göçü engelliyor

TÜM GELİR GRUPLARINA ULAŞACAK

TOKİ’nin iştirak şirketlerinden emlak Konut GYO da Anadolu hamlesini başlatarak, Anadolu şehirlerindeki arazilerini ihaleye çıkarmaya başladı. Emlak Konut’un Anadolu açılımının, yeni dönemde aldıkları kararlar arasında olduğunu belirten Başkan Turan, “Emlak Konut, halka açık bir şirket. Kendi sorumluluğu var, ancak vizyonunun belirlenmesinde biz de varız. Toplu Konut olarak Anadolu’ya açılması istediğimiz bir şeydi. Emlak Konut’a araziler geliştirerek orta ve üstü gelir grubunun da bu bölgelerde olmasını sağlıyoruz” dedi.

Turan, Emlak Konut’un hamlelerinin devam edeceğini de vurgulayarak, “Hem alt gelir grubu hem orta ve üstünü buluşturuyoruz. Hem de İstanbul tecrübesi oraya taşınıyor. İştirak şirketlerimizle birlikte Anadolu şehirlerinde olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

TOKİ konutları göçü engelliyor

"SEKTÖR ÇOK GÜÇLÜ"

Yıl içinde 60 bin konut üretme hedeflerini hatırlatan Mehmet Ergün Turan, dar ve orta gelir grubuna yönelik bu yıl içinde 35 bin konutluk ihale yaptıklarını açıkladı. Bunların tamamında taleple ilgili hiçbir sorunları olmadığını belirten Turan, “Türkiye’de dönemsel olarak bazı rakamlarda düşüşler var. Bazı segmentlerde yoğunluk olabilir. Ama sektör çok güçlü ve regüle edebiliyor. Başka bir üretim hamlesi yapıyor, kimi alanlarda kendini dönüştürüyor. Zaten İstanbul, Ankara ve İzmir’in tam potansiyeline ulaştığını da düşünmüyorum” diye konuştu.