TOKİ’nin ilk yerel mimari projesi tamamlandı
AA

toki

TOKİ’nin ilk yerel mimari uygulaması tamamlandı. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, projenin tanıtım toplantısında, Anadolu’da iklim, kültürel, coğrafi ve mimari dokunun yakın bölgelerde dahi farklılık gösterebildiğini, bu zenginliği değerlendirerek, alt ve orta gelir grubu için inşa ettikleri sosyal konut projelerinde mimari yaklaşımlara çeşitlilik kazandırmaya başladıklarını söyledi.

TOKİ’nin ilk yerel mimari projesi tamamlandı

İLK YEREL MİMARİ KONSEPTİ ÜRGÜP'E

Turan, yeni konutlar yaparken sadece bina inşa etmediklerini aktararak, şunları kaydetti: "Kadim bir coğrafyada büyük bir geleneğin mirasçılarıyız. Mimari alanda bu geleneğin yeniden yorumlanması ihtiyacı açıktır. Artık yeni konutlar inşa ederken sadece binalar inşa etmiyoruz, bir medeniyet algısını, geleneğini ve yerel olanı yansıtmak istiyoruz. Yöresel dokudan aldığımız ilhamla, mimari yaklaşımlara çeşitlilik kazandırıyoruz. Tarih ve coğrafyamızın bize sunduğu mimari zenginliği ‘TOKİ Yerel Mimari Uygulama’ adıyla projelendirdik. Nevşehir Ürgüp’te 923 konuttan oluşan ve üçer katlı olarak inşa edilen sosyal konut alanı, yerel mimari konsept ile tamamlanmış ilk projemizdir."

TOKİ’nin ilk yerel mimari projesi tamamlandı

PİLOT PROJELER GELİŞTİRİYORUZ

Projenin ilk aşamasında 17 ilde, şehirlerin her birinin kendi dokusuna özel “pilot projeler” geliştirdiklerini belirten Turan, bu sayede yaklaşık 10 bin yeni konutu, yerel mimari uygulama anlayışı ile projelendirdiklerini açıkladı.

TOKİ’nin ilk yerel mimari projesi tamamlandı

393 LİRADAN BAŞLAYAN TASİTLERLE SATIŞTA

Nevşehir’de yapımı tamamlanan konutlar hakkında bilgi veren Turan, şöyle devam etti: "111 bin metrekarelik alana kurulu olan Nevşehir Ürgüp Sosyal Konutları, 75 metrekare ile 123 metrekare arasında 2+1 ve 3+1 planda üretildi. Çevre ve peyzaj düzenlemesi kapsamlı olarak projelendirilen konut bölgesinde, 36 bin metrekare çim alan, bin 645 geniş yapraklı ve ibreli fidan ile bin 550 adet çalı dikimi yapıldı. Nevşehir Ürgüp Sosyal Konutları, 393 liradan başlayan taksitler ve 120 ile 180 ay arasında değişen vadelerle satışa sunuldu. Konut sahipleri ile satış sözleşmeleri tamamlandı."

TOKİ’nin ilk yerel mimari projesi tamamlandı

17 ŞEHİRDE 19 AYRI PROJE

Turan, sosyal konut mimarilerinin, şehirlerin iklim ve coğrafi yapısının yanı sıra, başta Selçuklu ve Osmanlı olmak üzere, Anadolu medeniyetlerinin izlerini taşıyan kültürel mirasın yansıtıldığını dile getirerek, uygulamanın ilk aşamada 17 şehirdeki 19 ayrı projede hayata geçirildiğini sözlerine ekledi. Konuşmanın ardından Turan ve beraberindekiler, örnek daireyi inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)