TOKİ'nin yeni binaları şaşırtacak
Ajanslar

toki

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, sözlerine ilk olarak hedefleri açıklayarak başladı.

Turan, yılın ilk 3 ayında 13 bin konutun ihalesini yaptıklarını belirterek, "Önceliğimiz her zaman alt gelir grubu vatandaşlarımız. TOKİ, 1984’ten 2002 yılına kadar 43 bin konut, 2002’den 2014 yılına kadar yaklaşık 650 bin konut yaptı. Yıl sonuna kadar 50 bin, 2023 yılına kadar ise 1 milyon konut yapacağız. Konut almakta zorlanan vatandaşlarımız için nitelikli sosyal konutlar olacak" dedi.

"BİTTİĞİNDE ÇOK ŞAŞIRTACAK"

Göreve geleli yaklaşık 1 yıl olan TOKİ Başkanı Ergün Turan, Haber7'ye yaptığı ziyarette, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yapacakları özel projelerle herkesin çok şaşıracağını ifade eden Turan, "Yöresel, yatay mimariye dikkat ediyoruz. Yaptığımız evler yer olarak bin konutu geçmişse buranın mutlaka bir şehir halini almasını, okuluyla, esnafıyla camisiyle şehir haline gelmesini planlıyoruz. Bu yılın sonundan önümüzdeki yıl bahar aylarında Anadolu’nun il ve ilçelerinde geçmiş binalarımıza benzemeyen, farklı tip ve konseptte binalar göreceksiniz. Şu anda proje aşamasında olan bu binaları sevinerek söylüyorum bittiğinde çok şaşırtacak. Türkiye’nin çok değişik yerlerinde uzaktan bakıldığında TOKİ binası olduğu anlaşılmayacak" diye konuştu.

"FİYAT SKALASI AYNI OLACAK, ÖDEME YERLEŞTİKTEN SONRA BAŞLAYACAK"

Üç konudan asla taviz verilmediğini söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan, bunların, yöresel konutlar, mahalle konsepti ve kalite olduğunu söyledi. Turan, "Yapılan binalarda al ve orta gelir grubuna hitap ediyoruz, konut sahibi olmaları için büyük çaba harcıyoruz. Gaziantep’in ardından Adana, Osmaniye, Ankara Mamak, Taksit fiyat sıkalamız 2+1 için ise 350-450 Türk lirası arasıdır. Büyük kentlerde arazi fiyatları farklı olduğu için oralarda 600 liralık rakamlara çıkabiliyor. Daha önemlisi alt gelir grubu için ürettiğimiz konutlarda vatandaşlarımız dairesine yerleştikten sonra taksitlerin başlamasıdır. Vatandaşımız taşınıyor 1 ay sonra önemeye başlıyor. Yani alt gelirdeki vatandaşımız hem oturduğu evin kirasını hem aldığı evin taksitini ödeyemez" ifadelerini kullandı.

53 ŞEHİRDE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Türkiye'de kentsel dönüşümün hızla sürdüğünü söyleyen Turan, "Türkiye’de TOKİ çatısı altında kurduğumuz iki daire başkanlığı üzerinden ciddi çalışma yürütüyoruz. Türkiye’nin 53 vilayetinde kentsel dönüşüm çalışmamız devam ediyor. Çalışmalar aktif ve şantiyeler kuruldu. Ama ilginç olaylar da yaşanıyor. Örneğin Nevşehir’de bir bölüm binaları yıktık. Altından ise yedi kilometre tünelleri olan bir yer altı şehri çıktı. Bu buluş Nevşehir’in tüm tarih ve turizm destinasyonunu değiştirebilir. Buraya 90 trilyon bütçe harcandı. Şu anda yıkılan binaların yerine yeni binalar yapmıyoruz. O bölgeyi arkeolojiye açacağız" dedi.