Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde Sertifika Sevinci

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde Sertifika Sevinci

Sultanbeyli Toplum Ruh Sağlığı Merkezi meyvelerini vermeye başladı. Toplum ruh sağlığı merkezinde “Ruhsal Toplumsal Beceri Eğitimi” gören yaklaşık 50 hasta düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Programda hastaların mutluluklarını doktorlarla paylaşmaları görülmeye değerdi.

İLK TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ

Sertifika töreninin açılış konuşmasını yapan Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ümit Başar Semiz, Anadolu Yakası'nın ilk toplum ruh sağlığı merkezinin meyvelerini topladığını ifade etti. Toplum ruh sağlığı merkezinin işlevleri hakkında bilgiler veren Semiz, “Ağır ruhsal bozuklukları bulunan hastalarımızın mevcut hastalıklarının değerlendirilmesi, psikososyal beceri kazanmaları gibi eğitimler vermek ve bu davranışlarını düzeltmek gibi bir misyonumuz var. Bu görevlerimizi bağlı bulunduğumuz Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve bağlı kuruluşlarla koordineli olarak yürütüyoruz” dedi.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde Sertifika Sevinci

1200 HASTA

Sultanbeyli'de yaklaşık 1,5 yıldır hizmet verdiklerini belirten Semiz, konuşmalarını şu ifadelerle sürdürdü: “Henüz ilçemizdeki tüm hastalarımıza ulaşabilmiş değiliz. Hizmete başladığımız günden bu yana hastalarımıza ulaşmaya çalıştık. Şuanda TRSM'ye kayıtlı 250 hastamız var. Veri tabanımızda 1200 hasta görülüyor. Sertifika alan hastaları ve ailelerini kutluyorum”. Programa katılan Sultanbeyli Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Dursun Ali Arslan'da, sertifika eğitimine katılan hastaları kutladığını ifade ederek, “Başarılarının tüm hayatlarına yansımasını diliyorum” dedi.

''BİRİMİZİN SAĞLIK SORUNU HEPİMİZİN SAĞIK SORUNU''

İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Şuayip Birinci'de sertifika törenine katıldı. Sertifika eğitimini 50 hastanın başarıyla tamamladığını kaydeden Birinci, “Eğitim 70 kişiyle başladı ve 50 kişi kursu tamamladı. Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı olmayı sadece hastalıkların iyileşmesi olarak değerlendirmiyor. Bedensel, ruhsal toplumsal olarak tam bir iyilik hali, yani bizim aramızdaki, toplumun içindeki hastaların hastalıklı hali de bütün toplumun sağlığını ilgilendiriyor. Onun için biz her birimizin sağlık sorununu, hepimizin sağlık sorunu olarak algılıyoruz” dedi.

''GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE...''

Gelişmekte olan ülkelerde daha çok beden sağlığıyla uğraşıldığını ifade eden Birinci, “Gelişmiş ülkelerde ise daha çok ruh sağlığı üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bizimde bu noktaya gelmiş olmamız gelişmekte olan ülke konumundan gelişmiş ülke sınıfına doğru hızlı bir şekilde hareket ettiğimizi ortaya koyuyor” şeklinde konuştu. Sözlerine toplum ruh sağlığı merkezlerinin işlevlerinden bahsederek devam eden Birinci, en kısa zamanda toplum ruh sağlığında hedeflenen amaca ulaşılacağını belirti ve hastaların eğitiminde büyük emek olduğunu söyledi.

DÖRT AY EĞİTİM VERİLDİ

Hastalara eğitim veren sosyal yardım uzmanı ve Sultanbeyli toplum Ruh Sağlığı Merkezi sorumlusu Dilber Yıldız'da eğitim programı için şunları söyledi: “Dört ay boyunca hastalarımıza eğitim verildi. 6 doktor eğitime katıldı. 70 hasta ile başlayan eğitimler 50 hasta ile tamamlandı. Hastalarımız eğitimden önce evden hiç çıkamıyorlardı. Şimdi ise alışveriş, diş fırçalama, öz bakımları gibi tüm ihtiyaçlarını kendileri karşılıyor. Normal hayatın içine katıldılar. Artık bu hastalar arabaya biniyorlar, kendi başlarına seyahat edebiliyorlar”.