Toplumsal gerginlik baş ağrısı yapıyor

Toplumsal gerginlik baş ağrısı yapıyor

Trafikte basit bir kazada bile birbirine geçmiş olsun diyen insan artık çok az. Çoğu kez bu kazalar yumruk yumruğa kavgaya dönüşebiliyor. Bu da toplumu giderek hoşgörüsüzlüğe ve gerginliğe sürülüyor. Sonuç ise bazen dayanılmaz hale gelen başağrıları...

'BUNUN ADINA GERİLİM BAŞ AĞRISI DİYORUZ'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer İyigün, halkın birçok açıdan gergin olmasının, baş ağrılarının en büyük sebebi olduğunu ifade ederek "Ekonomik sorunlar, trafikte yaşanan sıkıntılar, nedeniyle insanlar gerginleşebiliyor. Bu gerginlik aileye, işyerine, komşulara yansıyor. İnsanlar huzursuz ve parlamaya hazır hale geliyor. Gergin bir toplumun içinde, gergin insanlarda baş ağrıları oluşabiliyor. Bunun adına gerilim baş ağrısı diyoruz" dedi. Gerilim tipi ağrının genellikle alnın ön kısmında oluştuğuna değinen İyigün, "İstirahat ettiği, uyuduğu ve ilaç aldığı zaman geçebilir ama aynı gerginlik devam ediyorsa günlerce de sürebilir. Stresten uzaklaşmak en iyi ilaçtır" dedi.

'TOPLUMUN RUHSAL DURUMU İYİ DEĞİL'

Türkiye'de en çok satılan ilaçlar arasında antidepresanların bulunduğunu vurgulayan İyigün, "Bu durum gerilim tipi baş ağrılarının niye çok olduğunun kanıtı. Antidepresan ilaçların çok satılması, insanların sıkıntı içinde olduğunu, toplumumuzun ruhsal yapısının çok düzgün olmadığını düşündürüyor" ifadelerini kullandı.

'AĞRI İNSANLAR İÇİN BİR LÜTUFDUR'

İyigün, ağrının bir hastalığın sinyali olduğunu belirterek, "Ağrının fazileti vardır diye hastalara anlattığım zaman, hastalar 'ağrının ne fazileti var, bunun neresi hoş' diyorlar. Ağrı insanlar için bir lütuftur. Bir uyarıcı, ben varım, hastalık olarak başladım diyor. Onun için biz doktorlar ağrıyı seviyoruz. Hastayı rahatsız ettiği için 'hekime git, başının çaresine bak' diyor. Ağrının olması hastalığın varlığını, ağrının geçmesi de bize hastalığın yavaş yavaş geçtiğini düşündürür” dedi. Prof. Dr. İyigün, bir doktor tarafından ağrının gerçek sebebi bulunmadan ağrıyı yok etmenin büyük bir tıbbi hata olacağını belirtti.