Torba Yasa'dan Erbakan’a af çıktı

Torba Yasa'dan Erbakan’a af çıktı

Bu maddeye göre, Necmettin Erbakan'ın kayıp trilyon davasında ödeyeceği 12.5 milyon liralık borcu 1 milyon liraya düşüyor

KAYIP TRİLYON AFFI

TBMM Genel Kurulu'nda 3 haftadır görüşmeleri süren Torba Kanun Tasarısı, dün gece kabul edildi. Tasarının son gün görüşmelerinde sürpriz bir değişiklikle kapatılan Refah Partisi'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a “kayıp trilyon” affı getirildi. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından verilen önergeyle tasarıya eklenen geçici maddeyle, geçmişte haklarında kapatma kararı verilen siyasi partilerden, mal varlıklarının Hazine'ye intikal etmesi için açılan davalarda, alacak aslının yarısı ile TEFE ve ÜFE'ye göre hesaplanmış enflasyon farkını ödeyenlerin davaları düşecek. Hesaplanacak enflasyon farkı, devletin alacağının yarısını geçmeyecek. Buna göre, Erbakan ve kayıp trilyon davasında yargılananların devlete ödeyeceği faiziyle birlikte 12.5 milyon TL'lik borç 500 bin TL'ye düşecek.

18 taksitte ödeyecek

Değişiklikte öngörülen enflasyon farkı eklendiğinde bu borç 1 milyon TL'ye kadar çıkacak. Böylece Erbakan 1 milyon TL ödeyerek kayıp trilyon borcundan kurtulacak. Erbakan'a borç affının yanı sıra ödeme kolaylığı da sağlanacak. Yeniden yapılandırma düzenlemesinden faydalandırılan Erbakan, 1 milyon olarak hesaplanacak olan borcunu 18 eşit taksitte ödeyecek. Erbakan bu borçtan kurtulmak için kanunun yayımı tarihinden itibaren iki ay içerisinde devlete başvuruda bulunacak. CHP'li Mustafa Özyürek ve MHP'li Mehmet Şandır, “Bu açıkça kayıp trilyon affıdır. Bu kadarı da olmaz” dedi. Bakan Yılmaz ise iddiaları reddetti.

5 yılda ödeyecekti

Kayıp Trilyon davasında “evrakta sahtecilik” suçundan 2 yıl 4 ay hapse mahkum edilen Erbakan'ın bu cezası önce ev hapsine çevrilmiş daha sonra sağlık sorunları gerekçe gösterilerek Cumhur-başkanı Abdullah Gül tarafından kaldırılmıştı. Davada Erbakan ve Refah yöneticilerinin devlete ödemesi gereken borç ise 12,5 milyon TL olarak hesaplanmıştı. Sadece Erbakan'a 9 milyon TL'lik borç çıkarılmış ve 5 yıl içinde ödemesi öngörülmüştü.