Trabzon'daki Çal Mağarası'nda şaşırtan keşif

Trabzon'daki Çal Mağarası'nda şaşırtan keşif

Trabzon'da kullanılabilir alanıyla dünyanın en uzun ikinci mağarası olma özelliği taşıyan Çal Mağarası'nın ziyarete açık bölümünde yapılan incelemeler sonucunda bir kayanın içinden insan silueti çıkartıldı. 8 milyon yılda oluştuğu tahmin edilen mağaranın içindeki bu yüzün burun, ağız, çene ve göz kısımları çok net bir şekilde görülüyor. Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlüğü, hemen harekete geçerek konunun araştırılması için komisyon kurulması kararı aldı. Komisyon, mağaranın oluşumunun 8 milyon yıl olduğundan hareketle, bu yüzün antik çağlardan ya da başka medeniyetler tarafından kayaya işlenmiş olabileceği ya da kendiliğinden oluşup oluşmadığını araştıracak.

RAĞBET GÖRÜR

Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, mağaranın bulunduğu bölgenin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, “Çalköy'ün kuruluş tarihi kesin değil. Burada Bizans döneminin izlerine rastlamak mümkün. Ancak Bizans'tan önce Trabzon ve yöresinde Driller, Taoklar, Makronlar gibi medeniyetler de yaşamış. Komisyonumuz bütün bu verileri toparlayarak, mağaradaki silueti araştıracak. Biz de merakla bekliyoruz. Eğer tarihsel bir kimliğe veya medeniyete ait ise, mağara turizm açısından da daha büyük rağbet görecektir. Mağarada herhangi bir yaşam izine rastlamamıştık. Ama bu olay bizde içerisinden dere geçen mağarada insanların yaşayabileceği izlenimi de uyandırdı” diye konuştu.

Trabzon'daki Çal Mağarası'nda şaşırtan keşif

SÜMELA'DA FUTBOL TOPU

Sümela Manastırı'nda da yaklaşık 2 yıl önce havari figürü bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e benzerliğiyle dikkat çeken 12. Havari gündem yaratmıştı. Ardından bu havarinin sağ kanadının altında da futbol topu izine rastlanmıştı. Bugüne kadar dokunulmayan, herhangi bir restorasyon da yapılmayan tavandaki futbol topu izinin orada nasıl oluştuğu gizemini koruyor.

DÜNYANIN EN UZUN İKİNCİ MAĞARASI

Trabzon'un Düzköy İlçesi'ndeki Çalköy Mahallesi'nde bulunan ve şimdilik sadece 1 kilometresi gezilebilen Çalköy Mağarası, 8 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak gösteriliyor. 11 yıl önce turizme açılan ve içerisinde göl, su bacaları, sarkıt, dikitler bulunan mağarayı yılda 30 bin turist ziyaret ediyor.