Trump'ın BM adayı Müslümanlarla ilgili çıkışa tepkili
AA

ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump'ın BM Temsilciliğine aday göstediği Nikki Haley, ABD’de Müslümanların kayıt altına alınmasına yönelik öneriyi desteklemediğini belirtti.

Haley, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde senatörlerin sorularını cevapladı.

20 Ocak'ta ABD Başkanlığı görevini devralacak Trump’ın seçim çalışmalarında sıkça gündeme getirdiği “Müslümanların kayıt altına alınması” önerisini desteklemediğini belirten Haley, Trump’ın bu önerisine henüz BM Temsilciliğine aday gösterilmeden önce de karşı çıktığını söyledi.

Trump'ın BM adayı Müslümanlarla ilgili çıkışa tepkili

Haley, “Bu yönetim ve ben herhangi bir grubun kayıt altına alınması önerisine karşıyız.” diye konuştu.

Haley, “Hangi ülkelerin bizim için tehlikeli olduğuna karar vererek, bu ülkelere yönelik bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bu ülkelere yönelik olarak güvenlik tedbiri anlamında önlemlerimizi almamız gerekiyor.” ifadesini kullandı.

"KIRIM RUSYA'NIN DEĞİL, UKRAYNA'NINDIR"

Daha önce Güney Carolina Valisi olarak görev yapan ve başkanlık mücadelesinde ön seçimlerde Trump'a karşı yarışan Haley, Trump’la sadece “Müslümanların kayıt altına alınması” konusunda farklı fikirlere sahip değil. Rusya konusunda da Trump’a katılmadığını belirten Haley, Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerginliği gündeme getirerek, “Kırım Ukrayna’nındır, Rusya'nın değildir.” dedi.

"RUSYA'YA GÜVENEMEYİZ"

Kırım’dan dolayı Rusya’ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasını desteklemeyeceğini belirten Haley, “Rusya şu anda sert bir tavır takınıyor. Rusya’ya güvenemeyiz.” ifadesini kullandı.

Haley, İsrail konusunda ise Trump’a destek verdiğini belirterek, İsrail’in başkentinin Kudüs’e taşınması fikrini desteklediğini söyledi.

ABD Senatosunun, Trump'ın ABD'nin BM Daimi Temsilciliğine aday gösterdiği Haley'in atamasını onaylaması gerekiyor.

Ülkedeki en genç vali olma özelliğini taşıyan 44 yaşındaki Haley, ABD'nin BM Daimi Temsilciliği görevini Samantha Power'dan devralacak.

Haley, seçim kampanyası döneminde Trump'a ağır eleştiriler yöneltmiş, Trump'ın Müslümanların ABD'ye girişinin yasaklanması gibi söylemlerine karşı çıkmıştı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)