TSK Sakarya Meydan Savaşı'ndan yeni görüntüler paylaştı
Ajanslar

Genelkurmay Başkanlığı, Sakarya Meydan Savaşı’nın 94. yıl dönümünde "Bir Kahramanlık Destanı Sakarya Meydan Savaşı" adlı belgesel film hazırladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Fotofilm Merkezi Komutanlığı tarafından hazırlanan 31 dakikalık belgesel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kurmaylarının savaşa komuta ettiği Ankara’nın Polatlı ilçesindeki Duatepe’de başlıyor.

TSK Sakarya Meydan Savaşı'ndan yeni görüntüler paylaştı

TSK Sakarya Meydan Savaşı'ndan yeni görüntüler paylaştı İZLE

13 EYLÜL 1921'DE KESİN ZAFER

Sakarya Nehri’nin doğusu ile başkent Ankara arasındaki bölgede yaşanan ve 13 Eylül 1921 tarihinde kesin bir zaferle sonuçlanan savaş, belgeselin girişinde, "Bu esen rüzgar bu topraklar, yıllardır o günlerde yaşananları fısıldıyor bizlere. Burada bir millet, insanüstü bir gayretle yokluğu varlığa çevirmiş. Gözlerinden yıldırımlar saçan bir adam, uzun boz kaputuna sarılmış, bağdaş kurarak oturduğu bu dev satranç masasında son hamlesini yapmış. Bu topraklar, 22 gün 22 gece boyunca barut, duman ve kan kokmuş. Bu savaşın adı Sakarya Meydan Savaşı. Burası Türk’ün kahramanlık destanını yazdığı yer" ifadeleriyle anlatılıyor.

TSK Sakarya Meydan Savaşı'ndan yeni görüntüler paylaştı

ATATÜRK'ÜN SÖZLERİ

Belgeselde Mustafa Kemal Atatürk’ün Sakarya Savaşı’na ilişkin sözleri ile savaşta yaşanan kahramanlık hikayelerine sık sık yer veriliyor.

TSK Sakarya Meydan Savaşı'ndan yeni görüntüler paylaştı

İLK KEZ PAYLAŞILAN GÖRÜNTÜLER

Belgeselde bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış Sakarya Meydan Savaşı’ndan da görüntüler paylaşıldı. Zaferin kazanılmasının ardından bazı askerlerin cephede türküler eşliğinde oynadığı, diğerlerinin ise alkışlarla tempo tutuğu görüntüler ilk kez belgeselde yer aldı.