Tüketici kredilerine limit geliyor
Ajanslar

Tüketici kredilerine limit geliyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bir süredir kamuoyunda tüketici kredilerine limit getirileceğine ilişkin açıklamalar yer alırken konunun ayrıntılarını açıkladı.

GELİRİN 3 KATI LİMİT

Habertürk'e konuşan Akben, tüketici kredisi limitlerinde gelir bazlı sisteme geçiş çalışmalarının sürdüğünü belirterek otomobil ve tüketici kredilerinde gelirin 3 katı limit getirilmesi görüşünün ağırlık kazandığını söyledi. Akben, limitin şirketler için özkaynağın 4 katı olarak uygulanan ticari kredilerde olduğu gibi gelirin 4 katına kadar da çıkabileceğini ifade ederek, "Arkadaşlar teknik çalışmalarını sürdürüyorlar. Uygun karar, çalışmanın ardından belli olacak" dedi.

SADECE MAAŞ DEĞİL TÜM GELİRLER

Ancak gelirin 3 ya da 4 katı söylemi maaşın 3-4 katı kredi kullanılabileceği anlamına gelmiyor. Akben, Türkiye’de ücretlerin dışında vatandaşın başka gelirlerinin de olduğunu belirterek şimdi bu gelirlerin de dikkate alınacağı bir model üzerinde çalışma yürüttüklerini kaydetti. BDDK, kredi kartında da gelirin 4 katı kadar limit imkanı veriyor.

BOZUK PARA YERİNE TEMASSIZ KART GELECEK

Akben, şifresiz olarak kullanılan temassız kartların güvenlikleriyle ilgili sorunların gündeme geldiğini aktarırken, bu sorunların da çözülmesini istediklerini ifade etti. Temassız kartların 35-40 TL gibi limitlerle otobüslerde ödeme yapmak için çıkarıldığını anımsatan Akben, “Önümüzdeki yıllarda hiç bozuk para ya da küçük para taşınmadan böyle kartlar kullanılacak. Takside, dolmuşta bunlar kullanılacak. Bu noktaya gelecek” dedi.