Tuncelililer Erdoğan'ın Dersim konuşmasını izledi

Tuncelililer Erdoğan'ın Dersim konuşmasını izledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dersim olaylarına ilişkin yaptığı konuşma, Tunceli'de ilgiyle izlendi. Vatandaşlar kahvelerde dikkatle Başbakan'ın açıklayacağı belgelerin ne olacağını merakla bekledi. Başbakan'ın konuşması öncesi kahvelerde toplanan Tuncelililer, konuşmayı başından sonuna kadar dikkatle dinledi.

Başbakan Erdoğan'ın Dersim olaylarıyla ilgili, "Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum" sözleri Tuncelilerin büyük bölümü tarafından son derece olumlu karşılandı.

GÜZEL BİR KONUŞMA OLDU

80 yaşındaki Mehmet Katurman adlı Tuncelili, Başbakan'ın söylediklerine katıldığını belirterek, "Güzel bir konuşma oldu. Zaten Dersim'i CHP zamanında kökünü kazdılar, süpürdüler. Dersim'i CHP zamanında süpürdüler. Şimdi Başbakan ne yapsın? Şimdiki CHP ne yapsın? Eskiden CHP iktidardaydı, o zaman CHP kırdı Dersim'i, kökünü getirdi. Başbakan samimi ve güzel konuştu. Madem Dersim'in hakkını arıyorsan gel içinde ara, o zaman CHP tek partiydi ve iktidardaydı. Ama şunu da söylemek lazım. Kürsüde konuşmak yetmiyor, samimi değil arkasını getirmiyor. Millete karşı bir koz gösteriyor, arkasını getirmiyor. Herkes biliyor ki 1938 Dersimi'nin kökü kazındı, bu gerçektir gizlenemez. Bir açılım dedi Başbakan, arkasını getirmedi. Açılım dedi, bizim gençler birbirinin kökünü getirdiler, bu nasıl açılım? Açılım dediler sonunu getirmediler, bu nedenle Dersim açıklamalarının sonunu da getirirler mi? Bilmiyorum" dedi.

Başbakanın bu konuşmasıyla ilgili olarak 28 yaşındaki Murat Parlak ise, "Başbakan'ın konuşmasını başından sonuna kadar dinledim. Dersim'le ilgili bölümlerini oldukça beğendim. Başbakan'ın devlet adına katliam nedeniyle özür dilemesi oldukça önemli" diye konuştu.

BAŞBAKAN ALLAH'IN EVİNE KADAR HAKLI

72 yaşındaki Hüseyin Yılmaz adlı bir başka Tuncelili de, "Başbakan'ın konuşmasını dikkatle dinledim. Başbakan Allah'ın evine kadar haklı. Bugüne kadar ne kadar katliam yapılmışsa hep sol iktidarlar döneminde yapılmış" ifadelerini kullandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Dersimle ilgili tüm arşivleri açmasını isteyen Hasan Tokses de, "Dersim katliamıyla ilgili bizler çok şey biliyoruz. Ancak önemli olan tüm Türkiye'nin bundan haberdar olması. Bu nedenle Başbakan'ın bütün arşivleri açmasını bekliyoruz" diye konuştu.

EĞER SAMİMİYSE TÜM ARŞİVLERİ AÇSIN

Başbakan'ın Dersim katliamını siyasi malzeme yaptığını ileri süren Cemal Kaya adlı Tuncelili, "Başbakan tek başına iktidar, gerekeni yapması gerekiyor. Eğer Dersim konusunda samimiyse tüm arşivleri açsın. O dönem topluca gömülen insanların mezarlarını açsın" diye konuştu.

Cemal Çamdeviren adlı Tuncelili de Başbakan'ın devlet adına özür dilemesinin önemli olduğunu belirterek, arşivlerin açılması talebini dile getirdi.

71 yaşında olduğunu ve Dersim katliamında binlerce insanın kırıldığından haberdar olduğunu anlatan Hüseyin Gül, Başbakan'ın konuyu suistimal ettiğini ileri sürdü. Gül, Dersim katliamıyla ilgili açıklama yapan Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün de geri adım atmaması gerektiğini savundu.

BAŞBAKAN'I ALKIŞLADIM

Tunceli'de esnaflık yapan Hıdır Mercan, Başbakan'ı alkışladığını belirterek, "Dersim olayları ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'nın çıkıp kamuoyuna açıklama yaparak devlet adına özür diliyorum demesini alkışladım ve çok olumlu buldum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da aynı şekilde geçmişiyle yüzleşip o dönemi sorgulamalı. Elbetteki Dersim olaylarında Kılıçdaroğlu ve bugünkü CHP sorumlu değil ancak o dönemde tek partili dönemde iktidar olan CHP'nin, o dönemki yetkilileri ve görevde olanlar ile bu olaylarla ilgili kimin imzası varsa çıkıp onlar adına özür dilesin. Bence bu konuda hiçbir sakınca yoktur ve Kılıçdaroğlu bu konuda cesur davranmalıdır diye düşünüyorum" diye konuştu.