Tunus devrimi Arap dünyasında domino etkisi yaptı

Tunus devrimi Arap dünyasında domino etkisi yaptı

Tunus'taki halk devriminin Arap ülkelerinde yol açtığı tsunami dalgası giderek büyüyor. Tunus'taki gösteriler yeniden alevlenirken, dünyanın dikkati bugün cuma namazı sonrası Mısır'da, özellikle başkent Kahire ve bir çok kentte eş zamanlı yapılacak tarihi mitinglere çevrildi.

MISIR HALKI SOKAKLARDA

KARAKOLU ATEŞE VERDİLER

Dün başkent Sana'da onbinlerce Yemenli, iktidar aleyhine sloganlar atarak yürüyüşe geçerken Tunus'ta da bir çok kentte halk yine alanlardaydı. Tunus'ta özellikle devrimin kalesi Sidi Buzid kentinde sokaklara çıkan binlerce kişi "Hükümet defol" sloganlarıyla yürüdü. Geçici hükümetin Başbakanı Muhammed Gannuşi'nin bakanlar kurulunda değişikliğe gidileceğini açıklaması da göstericileri sakinleştirmedi. Mısır'da ise başkent Kahire, İsmailiye ve diğer kentlerdeki gösteriler dün de sürdü. Polisle sık sık çatışan göstericiler, İsmailiye'de bir karakolu ateşe verdi.

GÖSTERİCİYİ BAŞINDAN VURDU

Şeyh Zuwayed kentindeki çatışmalarda polisin, 22 yaşındaki Muhammed Atef'i başından vurduğu ve talihsiz gencin olay yerinde öldüğü belirtildi. Son üç günde 7 kişinin öldüğü eylemleri organize eden "6 Nisan Hareketi", bugün cuma namazı sonrası en büyük çaplı hükümet karşıtı protestonun yapılacağını duyurdu. "Yaşama hakkına ve özgürlüğe ulaşana kadar durmayacağız" diyen 6 Nisan Hareketi'ne, Müslüman Kardeşler ile Milli Değişim Cemiyeti gibi 6 farklı muhalif grup da destek vereceğini açıkladı. Hükümet ise büyük cuma mitingi öncesi, "diyaloğa hazırız" çağrısında bulunarak ilk kez muhalefete zeytin dalı uzattı. Bugünkü gösteriye Viyana'da yaşayan muhalif Muhammed El Baradey'den de destek geldi.

FOTOĞRAFI BÜYÜTMEK İÇİN TIKLAYIN

Tunus devrimi Arap dünyasında domino etkisi yaptı

'32 YIL NEYİNE YETMİYOR!'

Yemen'de 10 gündür devam eden gösteriler ise, dün başkent Sana'da dev bir gövde gösteirsine dönüştü. On binlerce kişi 32 yıldır iktidardaki Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'e seslenerek, "Bin Ali 23 yıl sonra gitti, Yemen'de de 30 yıl yeter" pankartları taşıdı. Protestolar sürerken parlamento, Salih'e, ömür boyu başkanlık hakkı verecek yasayı görüşüyordu.