Türk boğazlarından geçen Rus gemileri

boğaz

Defalarca uçurumun kenarından dönen, 31 Ağustos 2013’te kimyasal silah kullanıldığı tespit edildikten sonra Amerikan askeri tehdidinden Rusya’nın yardımıyla kurtulan Beşar Esad'a silah yığınağı tüm hızıyla devam ediyor.

Son üç yıldır DAEŞ tehdidi gerekçe gösterilerek uluslararası güçlerin bilek güreşine girdiği Suriye’de son 6 aydır keskin kararlarıyla Rusya ön aldı. Suriye’ye asker, tankı, savaş uçakları ve saldırı helikopterleri gönderen Rusya, Esad rejimine hayat verdi.

DENİZ ÜSLERİNİ GENİŞLETİYOR

Batı ile büyük bir jeopolitik savaş içine giren, Akdeniz’i öncelikli hedef olarak açıklayan yeni Deniz Kuvvetleri doktrini ile Rusya Suriye kıyısındaki üsleri genişletme ve geliştirme çabası içinde.

Rus savaş gemisi Çanakkale Boğazı'ndan geçti VİDEO

BOĞAZLAR RUSYA İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Bu büyük savaşta İstanbul ve Çanakkale Boğazları lojistik destek anlamında büyük önem kazandı. NATO’nun Bulgaristan ve Yunanistan’a Rus uçaklarına hava sahalarını kapatmaları yönündeki uyarılar ve bu yöndeki çabalar deniz trafiğini daha yaşamsal kılıyor. Artık hemen hemen her gün Rus savaş ve lojistik gemilerinin İstanbul Boğazı’ndan geçişini izlemek mümkün.

Türk boğazlarından geçen Rus gemileri

Rusya’nın Karadeniz’den Akdeniz istikametine askeri nakliye malzeme sevkiyatı artarak devam ediyor. Gözlemcilere göre 2015’te Türk Boğazları’nı kat eden Rus donanma gemisi sayısı 100'ü aştı. Nakliye gemilerinin güvertelerinde kamuflaj örtüsüyle gizlenmiş çok sayıda zırhlı araç fotoğraflara yansıdı.

İstanbul Boğazı'ndan geçtiği sırada füzeli Rus askerlerinin görülmesi küçük çaplı krize neden olmuştu.

Türk boğazlarından geçen Rus gemileri

Türk boğazlarından geçen Rus gemileri

TÜRKİYE ENGEL OLAMIYOR

Türk Boğazları 1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre yönetiliyor. Bu anlaşma Karadeniz’de kıyısı bulunan ülkelerin haklarını korumakla Türkiye’nin güvenlik endişeleri ve egemenliğini korumak arasında bir dengeye dayanıyor. Türkiye barış döneminde Karadeniz’de kıyısı bulunan ülkelerin askeri gemilerinin geçişini durdurma yetkisine sahip değil. Ticari gemilerin de geçiş noktasında serbestliği korunuyor. Bu nedenle Suriye’de tek adam diktasına dayalı rejimin değişmesini savunan ve bu yönde Batılı müttefikleriyle birlikte girişimlerde bulunan Türkiye, Rusya’nın Türk Boğazlarını Esad’ın can damarı haline getirmesine engel olamıyor.

Türk boğazlarından geçen Rus gemileri