Türk fırkateynleri savaş yüküyle Akdeniz'e açılıyor

Türk fırkateynleri savaş yüküyle Akdeniz'e açılıyor

Libya'da Kaddafi yönetimine karşı başlayan ayaklanmanın kanlı silahlı çatışmalara dönüşmesi, Kaddafi yanlıları ile bazı askerlerin de direnişçilerin üzerine ateş açması sonucu yaşanan kaos nedeniyle bu ülkedeki yaklaşık 30 bin Türk vatandaşının tahliyesi için tedbir olarak Türk Donanması da devreye sokuldu.

NATO HAREKETE GEÇTİ

Hem Libya olayları, hem İran'ın Suriye'ye gitmesi için iki savaş gemisini Süveyş Kanalı'na yönlendirmesi nedeniyle, bazı Nato ülkelerinin de bölgeye savaş gemisi göndermekte olduğu öğrenildi.

Bu ülkede mahsur kalan Türklerin getirilmesi için gönderilen İstanbul Deniz Otobüsleri'ne (İDO)'ya ait 'Osman Gazi ve 'Orhan Gazi feribotlarından sonra. "Gelibolu" Fırkateyni'nin refakatinde yola çıkarılan Donanma Komutanlığı'nın "İskenderun" adlı lojistik gemisi yola çıkarılmıştı.

CEPHANELERLE YOLA ÇIKACAKLAR

Libya'nın limanlarını da kapattığını açıklamasının ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca, bölgeye terbir olarak 3 fırkateyn daha gönderilmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi. Donanma Komutanlığı'nın Gölcük Deniz Üssü'nde bulunan "Oruç Reis" Fırkateyni'nin yanı sıra Aksaz'dan da ayrıca iki fırkateynimizde hazırlıkların tamamlandığı ve bu gece yarısı yola çıkacakları belirtiliyor.

Fırkateynlerimizin, olası saldırı ve karışıklıklara karşı caydırıcı güç olarak helikopter, SAT ve SAT timleri ile "Savaş yükü" olarak adlandırılan cephane dahil tam ikmal yaparak yola çıkacakları, Akdeniz'de sürekli koruma ve kollama görevi yapacakları öğrenildi.

Olası gelişmelere karşı Türk Donanması'na bağlı savaş gemilerinin yanı sıra bazı NATO ülkelerinin de hem Libya olayları, hem de İran'ın iki savaş gemisini Suriye'ye gitmek üzere Süveyş kanalına yönlendirmesi nedeniyle Akdeniz'e göndermekte olduğu gelen haberler arasında.

DONANMA'YA AİT BİR FERİBOT YOLA ÇIKTI

Dışişleri Bakanlığı, Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için Donanma'ya ait bir feribotun da yola çıktığını, feribotun 24 Şubat öğleden sonra Libya'ya ulaşacağını duyurdu.

Duyuruya göre, bin 500 yolcu kapasiteli bu geminin de Derne ve Sirte şehirlerinde mahsur kalan vatandaşların tahliyesini gerçekleştirmesi planlanıyor.