Türk Malı taksiyle ABD'de gövde gösterisi

Türk Malı taksiyle ABD'de gövde gösterisi

Karsan'ın 26 bin 500 araçlık New York taksi ihalesinde finale kaldığı Türk malı araç ilk kez ABD'de sergilendi.

ABD basınının yoğun ilgi gösterdiği New York'taki toplantıya 1.000 davetli katıldı ve Geleceğin Taksisi'ni yakından inceleme fırsatı buldu. Mart ayında sonuçlanması beklenen ihale öncesi Karsan, New York'ta adeta gövde gösterisi yapmış oldu.

Amerika'da gövde gösterisi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Yerli otomobil markası geliştirin' çağrısıyla, Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) çalışmaları için düğmeye basarken, Karsan'ın sessiz sedasız yarattığı ‘Türk malı oto', otomotivin anavatanı ABD'de gövde gösterisi yaptı.

Karsan'ın New York taksi ihalesi için geliştirdiği “Türk malı oto” ilk kez Amerikan halkıyla buluştu. Dünya devlerini sollayıp 26 bin 500 araçlık New York Taksi ihalesinde Gölcük'te üretilen Ford Transit Connect ve Nissan'la birlikte finale kalmayı başaran Karsan, V1 (Geleceğin Taksisi) kod isimli aracını dün New York Car Classic Club'ta tüketicilerin beğenisine sundu. Karsan Murahas Azası Jan Nahum, “Biz New York için geliştirdiğimiz bu tek özgün araçla şehrin sembolü olan efsanevi Checker taksinin yerini almak istiyoruz” açıklaması yaptı.

Türk Malı taksiyle ABD'de gövde gösterisi

1.000 davetli inceledi

Hem dış hem iç prototipi New York Classic Car Club'ta sergilenen araca basın ve tüketiciler yoğun ilgi gösterdi. 1.000'e yakın davetli, Geleceğin Taksisi'ni yakından inceleme fırsatı buldu. New York Times, Wall Street Journal, New York Post gibi birçok basın kuruluşunun katıldığı özel toplantıya, New York Taksi ve Limuzin Komisyonu (TLC) üyeleri ile New York'un önde gelen kamuoyu liderleri katıldı.

New York'taki bu önemli tanıtımda Karsan ekibi de tam kadro oradaydı. New York Classic Car Club'taki toplantıya, Kıraça Holding ve Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, kızı İpek Kıraç, Can Kıraç, oğlu Ali Kıraç yer aldı. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum'un evsahipliği yaptığı tanıtımda New York için özel olarak geliştirilen Karsan V1 tüm detaylarıyla prototip üzerinden anlatıldı.Mart ayında sonucu belli olacak ihale öncesi, Karsan'ın New York'ta aracı sergilemesinin çok önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Türk Malı taksiyle ABD'de gövde gösterisi

Efsane'nin yanında

Classic Car Club'ta New York'un dünyada simgesi olmuş taksisi ‘Checker'in hemen yanında sergilenen Karsan V1, Amerikan halkına adeta ‘Yeni Checker ben olacağım' mesajını verdi. İstanbul'dan New York'a DHL ile gelen aracın dış prototipi ilk kez İstanbul'da Autoshow fuarında sergilenirken, hazırlanan ilk iç prototipi ise ilk kez New York'ta gün yüzüne çıkmış oldu.

Jan Nahum, geliştirdikleri aracın New York taksi ihalesinde finale kalan tek özgün tasarım olduğunu belirterek, “Biz bu araçla 3 temayı ortaya çıkardık. Sembol, ulaşılabilir ve sürdürelibir. Checker'in yerine geçecek yeni sembol olmak istiyoruz. Panoramik iç mekanla New York silüetini taksinin içine taşıyoruz. Ayrıca bu projeyle dünyada engelliler için düşünülen ilk seri üretim aracı da geliştirmiş olacağız” diye konuştu.

Kazanırsa 200 milyon dolar yatırımla seri üretime geçecek

Karsan ve Hexagon Studio tarafından geliştirilen ‘Geleceğin Taksisi'nin 26 bin 500 adetlik New York ihalesini kazanması halinde 2012 yılında 200 milyon dolarlık yatırımla seri üretime geçilecek. Karsan, New York'a anlaşma gereğince 10 yıl boyunca yılda 2 bin 650 araç satacak. Kontratın 2011 sonunda imzalanması, araçların da en geç 2013 sonundan önce teslim edilmeye başlanması bekleniyor. 10 yıllık sürenin ardından ihaleyi kazanan firmanın 5 yıl boyunca satılan araçlarla ilgili garanti, servis ve teknik desteği vermesini de talep ediyor. Karsan'ın ihale için hazırladığı taksi projesinde engellilerde düşünülmüş.

Taxi Driver filmiyle tüm dünya tanıdı

Amerikan Checker Taksi tarafından üretilen ‘Checker' modeli 1956-1982 yılları arasında New York'un sembolü haline gelerek dünyanın en meşhur taksisi unvanını aldı. Birçok Hollywood filminde boy gösteren ve Robert De Niro'nun oynadığı ‘Taxi Driver‘ filmiyle ününe ün katan Checker, bugün bile New York'a gelen turistler tarafından en çok alınan hediyelik eşya olma özelliğini koruyor.