Türk medyasının yeni gündemi: Kullanışlı aptallık

Türk medyasının yeni gündemi: Kullanışlı aptallık

Bir dönem Taraf'ta yazan daha sonra Türkiye gazetesine geçen Yıldıray Oğur'un "kullanışlı aptallık" şeklinde özetlenebilecek yazısının ardından başlayan tartışma tüm hızıyla devam ediyor.

Oğur'un yazısına eski gazetesi Taraf'tan sert bir cevap gelmiş böylece tartışma giderek alevlenmişti. Şimdi ise Star yazarı Mustafa Akyol da "kullanışlı aptallık" tartışmasına katıldı.

"ERGENEKON VE BALYOZ'DA KULLANILDIK"

Tartışmayı başlatan yazıya imza atan Yıldıray Oğur, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda liberal aydınların sınırı biraz aştığını ve "Paralel yapı" gibi organizasyonlar tarafından kullanıldığını belirtmişti. Oğur, kendisini de dahil ettiği kullanışlı aptallar grubu için "Demokratikleşme, sivilleşme için, askerî vesayete karşı iyi niyetli duyguları, öfkeleri sömürülen liberal-sol-demokrat aydınların, gazetecilerin kullanışlılık hikâyeleri de eklenecek bu tarihe. Bundan kimse kaçamaz." demişti.

TARAF'TAN SERT CEVAP GELDİ

Yıldıray Oğur'un eski gazetesi Taraf ise sert bir yazı ile bu yazara bir cevap verdi. Taraf'ın söz konusu haberinde Oğur için "Oysa bir zamanlar, ordunun “vesayetinden” şikayet ediyor, sayfa sayfa darbe planlarını yazıyorlardı. Şimdi ise hükümete yaranabilmek için, “Biz o zaman aldatıldık, kafeslendik. Biz kullanışlı aptallar olduk” diyorlar." denildi.

TARTIŞMAYA AKYOL DA KATILDI

Şimdi ise tartışmaya Star yazarı Mustafa Akyol da dahil oldu. Bugünkü köşesini bu konuya ayıran Akyol, "Bu komplocu söylemi o zaman en çok Hizmet hareketinin medyası yürüttü. Kaderin cilvesi ki, işler bir anda terse döndü." ifadelerini kullandı.

ÖZÜR BORÇLARI OLAN KALEMLER VAR

İşte tartışmaya son olarak katılan Akyol'un yazısındaki o bölümler;

"Özür borçları olan kalemler gerçekten var sanırım. Ama asıl mesele bu değil. Asıl mesele, geçmişte yapılan hataların, “kullanışlı aptallık”ların ardındaki zihniyeti anlamaya ve değiştirmeye çalışmak.

KOMPLOCU SÖYLEMİ EN ÇOK HİZMET MEDYASI YAPTI

Açıkçası, bu komplocu söylemi o zaman en çok Hizmet hareketinin medyası yürüttü. (Buna bakarak, aynı hareketin devlet içindeki mensuplarına dair bir projeksiyon yapmak da mümkündü.) Kaderin cilvesi şu ki, işler bir anda terse döndü ve son bir kaç ayda bu kez Hizmet hareketinin kendisi bir “şer odağı” gibi resmedilmeye başlandı.

Bu süreçler içinde benim savunduğum tutum ise, kullanışlı mıdır bilemem, ama sanırım istikrarlıdır: Tüm hukuksuzluklar açığa çıkarılmalı, ama hiçbir kesim şeytanlaştırılmamalı, kimseye karşı cadı avı başlatılmamalıdır"