Türkiye büyümede ABD ve AB'ye fark attı

Türkiye büyümede ABD ve AB'ye fark attı

Merkez'in gecikmeli faiz indirimiyle iç talep canlanınca ekonomi ilk çeyrekte yüzde 3 büyüdü. Merkez Bankası'nın gecikmeli uyguladığı faiz indirimlerinin etkisi büyümede bir miktar işe yaradı. Türkiye ekonomisi 2013'ün ilk çeyreğinde yüzde 3'le beklentilerin üzerinde büyüdü. Bu oranla başta ABD olmak üzere Avrupa ülkeleri ile Japonya gibi dünyanın birçok ülkesini geçti. Yılın ilk çeyreğinde Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomileri Almanya yüzde 0.3, Fransa yüzde 0.4, İtalya yüzde 2.3 daraldı. Türkiye ilk çeyrekte yüzde 0.6 ile ABD'nin 5 katı büyümüş oldu. Böylece Türkiye ekonomisi son 14 çeyrektir kesintisiz büyüme gösterdi.

Türkiye büyümede ABD ve AB'ye fark attı

ÖZELLER YATIRIMI KESTİ

Büyümeye vatandaşın tüketim harcamaları ve kamunun yatırımlarındaki artış damga vurdu. Özel sektör ise büyümeyi frenledi. Özel sektör yatırımları yüzde 9.1 daraldı. Böylece ekonomi 2 puan daha az büyüdü. Kamu yatırımlarındaki büyüme yüzde 81.9 oldu. İhracatta büyümeye verdiği katkıya ara verdi. İhracatta artış yüzde 3.4 olurken bunun büyümeye katkısı 0.89 puan oldu. Ancak yüzde 3.2 artan ithalatın etkisiyle net dış ticaretin etkisi sıfır oldu. Verilere göre takvim etkisinden arındırılmış GSYH ilk çeyrekte bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 3.7 artarken mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH ilk çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 1.6 arttı.

OTEL VE LOKANTA

İlk çeyrekte en hızlı büyüyen sektör yüzde 13.7 ile otel ve lokantalar oldu. İmalat sanayisi yüzde 2.8, inşaat sektörü ise yüzde 5.9 büyüdü. İlk çeyrek verileri ekonomide kısmi bir toparlanmaya işaret etse de, gerek özel yatırım iştahının zayıflığı gerekse net ihracatın azalan katkısı güçlü bir büyüme eğiliminin henüz başlamadığını ortaya koydu.