Türkiye de unutulmak istiyor

Türkiye de unutulmak istiyor

Avrupa Birliği'nin isteği üzerine uygulamaya koyulan 'unutulma hakkı' büyük ilgi görüyor. En son olarak Google, AB vatandaşlarının bilgilerini arama sonuçlarından sildirebilmeleri için kendilerine iletebilecekleri bir web formu yayınladı. Buraya gelen talepler, firma tarafından incelenecek ve mahkeme kararıyla kendi hizmet koşullarına uygun olan bağlantılar kaldırılacak. Kullanıcılar, bu sayede kişisel bilgi veya kendi isimlerinin yer aldığı haberlerin, dava kararlarının ve diğer dokümanların Google arama sonuçlarında yer almamasını talep edebilecek.

İnternette şahsi kayıtlarını sildirmek isteme talebi en çok gelen ülkeler arasında ABD, Brezilya, Rusya ve Hindistan gibi ülkeler de var. Ancak şöyle bir durum daha var ki bu yasadan sadece AB üyesi vatandaşlar yararlanabiliyor. Sonuç olarak Türkiye, bu ülkeler arasında yer almıyor. Türkiye'de ise şu anda 35 milyonun üzerinde bulunan internet kullanıcısı günden güne artarken, internet dünyasında kişilik hakları gün geçtikçe önem kazanıyor.

Türkiye de unutulmak istiyor

Google ocak-haziran 2013 şeffaflık raporundan alınmıştır. Türkiye'deki kullanım sayıları; Facebook (%93), Twitter (%72), Google+ (%70) ve LinkedIn (%33).

'Kişisel Verilerin Korunmasının Geleceği: Rüzgar gibi geçti?" başlıklı konferansta konuşan Deriş Avukatlık Ortaklığı ortaklarından Avukat Okan Çan, konuyla ilgili şunları söyledi: "Internet kullanıcıları her gün sosyal medya mecralarına kendileri veya başkalarıyla özel hayata dair bilgileri, fotoğrafları gibi bir çok kişisel veriyi yüklüyor. Kullanıcılar, bu kişisel verileri bir süre sonra sosyal medya sitelerinde veya arama motorlarında görmek istemeyebiliyor. Kişilerin kendileriyle ilgili verilerin kaldırılmasını istemek ya da 'unutulmasını sağlamak' zorlu bir sürece dönüşebiliyor." Çan, aynı zamanda unutulma hakkı kişinin Internet dünyasındaki izleri ve özellikle sosyal medyadaki geçmişinin silinmesini talep hakkı olduğunu belirtti. Konunun ise mayıs 2014 tarihinde Avrupa Birliği Adalet Divanı tarafından verilen Google kararıyla daha da önem kazandığını söyledi.

GOOGLE'A 1 GÜNDE 12 BİN TALEP

Çan, 'unutulma hakkı' düzenlemesinden Türkiye'nin şimdilik faydalanmayacağını ifade etti ve ekledi: "Avrupa Birliği ülkelerinde kabul gören unutulma hakkı sonrasında, Google, 1 günde 12 bin talep aldı ve Avrupa ülkelerini kapsayan bir politika değişikliği yoluna giderek, bu ülkelerden gelecek 'unutulmak istiyorum' taleplerini değerlendireceğini açıkladı. Hatta sistemine bir talep formu bile ekledi. Google, yayınladığı 'Şeffaflık Raporu'nda, 2013 yılının ocak ve haziran ayları arasında, kendilerine en çok başvuru yapan ülkenin, açık bir farkla Türkiye olduğunu da belirtti."

Türkiye'de kişisel verilerin korunması ve unutulma hakkıyla ilgili temel düzenlemeler henüz yasalaşmadığı için, kişiler sosyal medyada korumasız kalıyor. Bu alanda çıkacak ihtilafların en aza indirilmesi için yasal çerçevenin oluşturulması ve Google arama motorunun Avrupa ülkeleri için gerçekleştirdiği politika değişikliğine Türkiye'yi de dahil etmesi gerekiyor" dedi.