AP, Kati Piri nedeniyle Türkiye ile görüşmeyi erteledi
ensonhaber.com

cvbdfgh

Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyetin çarşamba günü Türkiye'ye yapacağı ziyaret, Ankara'nın heyette Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri'nin yer almasına karşı çıkması üzerine son anda iptal edildi.

Ziyaret, Türkiye'deki son gelişmeler üzerine Başbakan Binali Yıldırım ile Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz arasında geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bir telefon görüşmesinde planlanmıştı.

Avrupa Parlamentosu Ankara'ya, AP Dışişleri Komisyon Başkanı Alman parlamenter Elmar Brok ile Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri'yi gönderme kararı aldı. Heyetin Ankara'da, "AP ile Türkiye arasında siyasi diyaloğun kopmasını engellemek amacıyla" üst düzey resmi makamlar, muhalefet temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmesi bekleniyordu.

Ancak Ankara, son zamanlarda Türkiye hakkındaki açıklamaları nedeniyle Kati Piri'yi istemediği mesajı verdi. AP de Ankara'dan gelen bu mesaj üzerine ziyaretin "ileri bir tarihe ertelendiğini" bildirdi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, çarşamba günü akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yaparak, ziyaretin, "görüşmelerin formatı hakkında Türk makamlarıyla anlaşma sağlanamadığı için ertelendiğini" belirtti.

SCHULZ: AL-SEÇ YAKLAŞIMINI KABUL EDEMEYİZ

Martin Schulz yazılı açıklamasında, "Türk makamlarıyla samimi, açık ve iyi niyetli diyalogdan yanayız. Sayın Brok ve Piri Avrupa Parlamentosu'nu temsil etmektedir. Kimin kiminle konuşacağı konusunda al-seç yaklaşımını kabul edemeyiz" dedi.

Kati Piri'nin yıllık olağan Türkiye raporunun hazırlığı için Aralık ayında da Türkiye'ye gelmesi planlanıyor. Fakat Ankara'nın bu kriz sonrası Kati Piri'ye randevu verip vermeyeceği merak konusu. Bu arada, Schulz'un liderliğindeki Avrupa Parlamentosu Başkanlık Divanı, perşembe günü toplanarak, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurulması çağrısında bulunan bir karar tasarısının gelecek haftaki genel kurul toplantılarında görüşülmesini ele alacak.

Konu genel kurul gündemine alınır ve bu yönde bir karar kabul edilirse, Ankara'nın müzakerelere başladığı 2005 yılından bu yana ilk defa bir AB organı müzakerelerin dondurulması çağrısında bulunmuş olacak.