Türkiye tabirini ilk kez Bizanslı tarihçi kullandı

Türkiye tabirini ilk kez Bizanslı tarihçi kullandı

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Türk Tarihinin Temel
Dinamikleri' başlıklı konferansta konuşan Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat
Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, "Türkiye tabiri, ilk kez 582 yılında Bizans tarihçisi tarafından Orta Asya için kullanıldı" dedi.

15 VE 16'NCI ASIRLAR TÜRK ASRI

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu'nda, 'Türk Tarihinin Temel Dinamikleri' adlı konferans yapıldı. Konferansa, Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Taşağıl, Türk tarihinin 1000'li yıllarda iki kıtada, daha sonra ise 3 kıtada geliştiğini söyledi.

Prof. Dr. Taşağıl, günümüzde Türk dünyası kavramının Balkan ülkelerinden Kore'ye kadar olan sahada geçerli olduğunu aktardı. Tarih boyunca Türklerin kendilerini farklı isimlerle tanıtırken yabancıların Osmanlı dönemi de dahil olmak üzere 'Türk' diye hitap ettiğini belirten Prof. Dr. Taşağıl, "Yabancı kaynaklarda da 15 ve 16'ncı asırlar Türk asrı olarak algılanır. Tarih boyunca Göktürklerden günümüze Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti kaldı" diye konuştu.

GÖÇLER

Türklerin tarih boyunca iklimlerin değişmesi ve ekonomik kaynakların azalmasından dolayı doğudan batıya göç ettiğini kaydeden Prof. Dr. Taşağıl, Batı Kazakistan bozkırlarında bir hayvanın yiyebileceği ot türünün 7, Doğu ve Orta Avrupa bölümünde ise 2 bin civarında olduğunu dile getirdi. Prof.Dr. Taşağıl, ekonomik sebeplerin yanı sıra, düşman ülkelerin siyasi baskısı nedeniyle de göçlerin oluştuğunu kaydetti.

TÜRKİYE İLK KEZ ORTA ASYA İÇİN KULLANILDI

Prof. Dr. Taşağıl, Türklerin 10'uncu Yüzyıl'dan itibaren Ortadoğu'da İran üzerinden İslam dünyasına, ardından Anadolu'ya geldiğini anlattı. Bizans kaynaklarında Anadolu'nun Türkmen deryası haline geldiğinin belirtildiğini aktaran Prof. Dr. Taşağıl, şöyle konuştu:

"Türkiye tabiri ilk kez 582 yılında Bizans tarihçisi tarafından Orta Asya için kullanıldı. 900'lü yıllarda da Peçenekler zamanında Karadeniz Kuzeyi'ne, Memlük devleti döneminde Mısır, Filistin, Suriye bölgesine 'Türkiye' denildi. Sonrasında da Anadolu Türkiye oldu."