Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kanun teklifi Meclis'te
AA

Türkiye, turizm açısından özellikle yazları oldukça revaçta olan bir ülke. Dünyanın her yerinden aldığı turist sayısıyla her yıl rekorları kırarak yeni bir potansiyel oluşturan sektör, daha kazançlı ve daha canlı bir hale getirilebilmek adına Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı çatısı altında toplanıyor.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kanun teklifi Meclis'te

Hükümet, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın kurulması adına TBMM'ye kanun teklifi sundu. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurulmasına ilişkin kanun teklifinin birinci bölümünde yer alan 6 madde kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, ajansın yatırımlara iştirak edebilmesine ilişkin hüküm, tekliften çıkarıldı.

Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili kuruluşu olacak, tüzel kişiliği haiz ve özel hukuk hükümlerine tabi tutulacak. Yönetim, İcra ve Danışma kurullarından oluşacak ajansın karar organı, Yönetim Kurulu olacak. Yönetim Kuruluna, Kültür ve Turizm Bakanı başkanlık edecek.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kanun teklifi Meclis'te

Yönetim Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu bakan yardımcısı, Tanıtma Genel Müdürü, THY Yönetim Kurulu Başkanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç olmak üzere havalimanı ve terminal işletmelerini temsilen en yüksek cirosu olan ilk iki işletme arasından her üç yılda bir sırayla görevlendirecek birer kişi, bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tüm tesislerin bulundukları coğrafi bölge bazında temsilini sağlamak üzere Marmara ve Akdeniz bölgelerinden ikişer üye, Ege, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden birer üye ile seyahat acentesi işletme belgesi sahiplerinin ilgili mevzuatı uyarınca kendi aralarında yapacakları seçimle belirlenecek bir kişi olmak üzere, toplam 15 üyeden oluşacak.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kanun teklifi Meclis'te

İCRA VE DANIŞMA KURULLARININ YAPISI

Ajansın yürütme organı olan İcra Kurulu; Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu Bakan Yardımcısının başkanlığında, Tanıtma Genel Müdürü, bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerden Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerini temsil eden Yönetim Kurulu üyeleri arasından bakan tarafından seçilen 3 üye olmak üzere toplam 5 üyeden oluşacak.

Yönetim ve İcra kurullarına danışmanlık etmek ve tavsiyelerde bulunmak üzere Danışma Kurulu oluşturulacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Türkiye Otelciler Federasyonu ve Türkiye Otelciler Birliği temsilcileri, dönüşümlü görev yapmak üzere otel yöneticileri derneklerinden en fazla üyesi olan 2 derneğin temsilcilerinden biri, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği temsilcisi ile Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği temsilcisi ve Türkiye Belediyeler Birliği temsilcisi, Danışma Kurulunun doğal üyesi olacak.
Kurulların üyelerine, bu görevlerinden dolayı herhangi bir ücret veya huzur hakkı ödenmeyecek.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kanun teklifi Meclis'te

TURİZM YATIRIMLARI YAPMAK İÇİN KURULAN ŞİRKETLERE DESTEK

Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenen turizm strateji ve politikaları doğrultusunda, Türkiye'nin turizm hedeflerine ulaşmasına, turizm olanaklarının dünyada tanıtılmasına ve pazarlanmasına ilişkin strateji geliştirecek, tanıtım faaliyetlerini yürütecek.

Turizm sektörü ve pazarının ihtiyaçlarını, eğilimlerini belirleyerek ilgililere tavsiyelerde bulunacak olan ajans, turizm potansiyelinin tüm yönleriyle değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılmasına, turizm yatırımlarının ve ülke ekonomisindeki payının arttırılmasına yönelik çalışmaları yapacak.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, turizm sektörünün hizmet kalitesinin ve niteliğinin arttırılması için gerekli tüm çalışmaları yürütecek.

HİBE ALABİLECEK

Ajans, turizmin ülke ekonomisindeki payının arttırılması amacıyla her türlü faaliyet, iş, işlemleri yapabilecek, destek ve kaynak sağlayabilecek.
Ajans, faaliyetleriyle ilgili yurt içi ve yurt dışından hibe alabilecek.
Ajansın gelirleri; genel bütçeden aktarılan tutarlardan, turizm paylarından, her türlü bağıştan, yardımlardan, ajansın faaliyetlerinden elde edilen gelirlerden oluşacak.

GELİRLERİN YÜZDE 85'İ TANITIM İÇİN KULLANILACAK

Ajansın gelirlerinin en az yüzde 85'i ülke turizminin tanıtılmasına yönelik faaliyetlerin, kalan kısmı ise diğer faaliyetlerin finansmanında kullanılacak. Genel Kurul'da kabul edilen önergeyle, yüzde 70 olan bu pay, yüzde 85'e çıkarıldı.
Ajansın bütçesi, ajansın yıllık program ve faaliyetleri dikkate alınarak İcra Kurulu tarafından 1 yıllık hazırlanacak, her yıl ağustos ayı sonuna kadar Yönetim Kuruluna sunulacak. Yönetim Kurulunca incelendikten sonra uygun bulunan bütçe, Kültür ve Turizm Bakanı'nın onayıyla yürürlüğe girecek.

TURİZM PAYI ALINACAK

Ajansın kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesi ve faaliyetlerin finansmanında kullanılmak üzere turizm payı alınacak.

Genel Kurul'da yapılan düzenlemeyle, alınacak payların oranı azaltıldı.
Buna göre turizm payı; bileşik tesisler ile konaklama tesisleri, bakanlıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesisleri, deniz turizmi tesisleri ile bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından binde 7,5; seyahat acentelerinden uçak bileti satışı hariç on binde 7,5; havayolu işletmelerinin ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden on binde 7,5; Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce işletilenler hariç havalimanı ve terminal işletmelerinden binde 2 oranında olmak üzere, bu ticari işletmelerin yatırımcısı veya işletmecisi olan gerçek veya tüzel kişilerin, bu işletmelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net satış ve kira gelirlerinin toplamı üzerinden alınacak.

TURİZM TÜRLERİNDE FAALİYET GÖSTEREN MEKANLARA İNDİRİM

Teklifin ilk halinde, bileşik tesisler ile konaklama tesisleri, bakanlıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesisleri, deniz turizmi tesisleri ile bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından alınacak turizm payı yüzde 1 olarak düzenleniyordu.

Kış, termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlık tarafından teşvik edilmesi uygun görülen turizm türlerinde faaliyet gösteren tesisler için bu oranlar, yüzde elli indirimli olarak uygulanacak.

1 Ağustos 2019'dan başlamak üzere ağustos ve eylül aylarına ilişkin verilmesi gereken beyannameler, 26 Ekim 2019'a kadar verilecek, beyanlar üzerine ödenmesi gereken turizm payları da aynı tarihte ödenecek.

Ödenen turizm payı, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefleri tarafından matraha esas kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, turizm payına ilişkin beyannamelerin verilme sürelerini, turizm payının beyan ve ödeme sürelerini, kanuni süresinden itibaren bir ayı geçmeyecek şekilde yeniden belirlemeye yetkili olacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)