Türkiye'deki müzelerde en fazla gelir Harem'den sağlandı

Türkiye'deki müzelerde en fazla gelir Harem'den sağlandı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından hazırlanan 'Türkiye Müzeleri 2013 Raporu'na göre, 2013 yılında Topkapı Sarayı Müzesi en çok ziyaret edilen müzeler sıralamasında Ayasofya Müzesi'ni geride bıraktı.

TOPKAPI SARAYI'NA 3 MİLYON 397 BİN 907 ZİYARETÇİ

2011 ve 2012 yıllarında Ayasofya Müzesi lehine sonuçlanan rekabette 2013'te Topkapı Sarayı müzesi 3 milyon 397 bin 907 ziyaretçiyle liderliği tekrar ele geçirdi. 50 müzenin işletmeciliğini, 105 müze ve örenyeri modernizasyonunu üstlenen TÜRSAB, bu dönemde müzelerden elde edilen geliri de iki katından fazla artırarak 263 milyon 333 bin TL'ye çıkardı.

ATATÜRK'TEN SONRA İLK KEZ CUMHURBAŞKANI'NI AĞIRLAYACAK

Türkiye'de müzelerin gerek ziyaretçi sayısı gerekse gelirlerindeki artış dikkat çekerken, 2013 yılında 458 bin kişi tarafından gezilen İstanbul Arkeoloji Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra 78 yıl sonra ilk kez bir Cumhurbaşkanı'nı ağırlayacak. 2009'da TÜRSAB'ın destekleme sözü verdiği ve bugüne kadar 10.8 milyon TL harcadığı müzeyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu ay içinde ziyaret etmesi bekleniyor.

Türkiye'deki müzelerde en fazla gelir Harem'den sağlandı

ABDULLAH GÜL'ÜN ZİYARETİ MÜZEYE İLGİYİ ARTIRACAK

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, birçok farklı kültüre binlerce yıldır ev sahipliği yapan bu topraklarda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürüttükleri ortak çalışmalar sonucunda müzeciliğe yeni bir anlayış getirdiklerinin altını çiziyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ağırlamaya hazırlandıklarını ifade eden Ulusoy, "Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etmesini beklediğimiz ilk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün müzeye ilgiyi artıracağını düşünüyoruz" ifadesini kullanarak özellikle yerli müze ziyaretçi sayısını artırmayı hedeflediklerini dile getiriyor.

MÜZEKARTLILARIN YÜZDE 23'Ü TOPKAPI'YA GİTTİ

Müzekartlıların en çok ziyaret ettiği müzelere bakıldığında genel ziyaretçi tercihlerine paralel bir sonuç ortaya çıktı. Müzekart sahiplerinin yüzde 23'ü Topkapı Sarayı'na gitmeyi tercih etti. Bu oranı yüzde 19 ile Ayasofya takip etti. Daha sonra da sırasıyla yüzde 8 ile Efes Örenyeri, yüzde 5 ile Göreme Açıkhava Müzesi ve yüzde 4 ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri izledi.