Türkiye'nin Eyfel'i altı ayda bitirilecek

w

Expo 2016 Antalya’nın simgesi olacak Expo Kulesi’nin inşaatı ise geçtiğimiz ay başladı. Kule’nin ve Kongre Merkezi’nin inşaatını üstlenen TACA Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, kule inşaatının 6 ay gibi rekor bir sürede tamamlanacağını anlattı.

EYFEL DE EXPO İÇİN YAPILMIŞTI

Bilindiği gibi Paris’te turist akınına uğrayan Eyfel Kulesi de ‘Expo 1889 Paris Fuarı’nın giriş kapısı olarak yapılmıştı. Bu açıdan bakıldığında Antalya'daki 120 metre yüksekliğe sahip Expo Kulesi de bir anlamda Türkiye'nin Eyfel'i olacak.

KULEYİ TERSTEN YAPIYOR

Geçtiğimiz hafta bir araya geldiğimiz Tayyar Akkurt, Expo Kulesi’nin Türkiye’de ve hatta yakın coğrafyada ilk kez kullanılan bir yöntemle hayata geçirildiğini anlattı. Akkurt, "Kulenin 6 içinde bitirilmesi için iklim koşulları büyük önem taşıyor. Önümüz kış. Sert rüzgarda tepede çalışma koşulları çok zor. Bu nedenle kulenin taşıyıcı omurgasını diktikten sonra, en tepedeki geniş bölümü aşağıdan tamamlayıp, yukarıya taşıyacağız” diyen Akkurt, süreci şöyle özetledi: “Aşağıda yapımını bitirdiğimiz alanları yukarıya taşımak için inşaatın omurgasına kayar bir kalıp yerleştirdik. Kule omurgasının en tepesine de bu ağır yükü taşıyacak asansör motorları koyduk. Böylece inşaat tamamlandıkça, bölümler yukarı çekilip monte edilecek.”

BAŞKA TÜRLÜ OLMAZDI

Tayyar Akkurt’a “Bu ilginç yöntemle kule inşa etmek nereden aklınıza geldi” diye de sorduk, şunları anlattı: “Bizim ABD’de TAG Group isimli bağlı bir şirketimiz var. Projeleri, iş planlamasını vs. bu şirketimiz aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Expo Kulesi’ni ve istenen iş bitiş tarihini ABD’ye götürdük. Oradan çıkan rapora göre; Konvansiyonel inşaat yöntemleriyle yetişmesi çok zordu. Biz de bu yöntem sayesinde minimum riskle bitirilebileceğini gördük ve işe başladık.”

TOPLAMI 250 MİLYON TL

“Alttan ekleme” denilen bu yöntemin dünyada 4 ya da 5 kullanıldığını söyleyen Tayyar Akkurt, kulenin toplam yüksekliğinin 120 metre olduğunu paylaştı. Temmuz 2015’te inşaatı başlayan Expo Kulesi’nin önümüzdeki yılın mart ayında tamamlanacağını anlatan Akkurt, “Hem kule hem de kongre merkezi toplamda 250 milyon liralık projeler” diye konuştu.