Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temeli atıldı

İSMET YILMAZ

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi'nin ortaklığında kurulan savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri için teknolojilerin geliştirileceği Türkiye'nin ilk çip fabrikası "AB-MikroNano" şirketinin temeli Bilkent yerleşkesinde yer alan Bilkent Cyberpark Teknokent bölgesinde düzenlenen törenle atıldı.

"TÜRKİYE BİR ADIM DAHA GÜÇLÜ"

Törene katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yaptığı konuşmada, temel atma töreninde bulunmaktan memnun olduğunu belirterek, "Çünkü Türkiye'nin elini kolunu bağlayan iplerden birini daha kesiyoruz. Türkiye düne göre bir adım daha özgür, bir adım daha güçlü, bir adım daha kendine güvene sahip olacak" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temeli atıldı

İHRACAT 3 KATTAN FAZLA ARTTI

"Galyum nitrat temelli çip teknolojisini paranız olsa da alamazsınız, değerinin ne kadar olduğu önemli değil" diyen İsmet Yılmaz, Türkiye'nin ihracatının 2002'de 36 milyar dolardan 150 milyar dolara çıkarak üç kattan fazla arttığını vurguladı. Ancak 2023'de 500 milyar dolarlık ihracat hedeflerinin bulunduğuna işaret eden Yılmaz, "Bunu başarabilir miyiz? Başarırız ama nasıl. Yüksek katma değerli ürünleri mutlaka üretmemiz lazım" diye konuştu.

Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temeli atıldı

Türkiye'nin ilk çip fabrikası -GALERİ

10 MİLYON TON PATATES YERİNE 1 KG ÇİP

Bakan Yılmaz, 10 milyon ton patates üretileceğine 1 kilogram çipin ihraç edilmesinde çok daha karlı duruma geçildiğini vurguladı. Türkiye'nin mutlaka yüksek katma değerli ürünleri üretip ihraç etmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, Türkiye'nin ihracatının 150 milyar doların üzerinde olduğunu ancak ortalama ihracat değerinin 1,5 dolarda kaldığını söyledi.

Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temeli atıldı

ÇİPLERİN KİLOSU 10 MİLYON DOLAR

ATAK helikopterinin ihraç edilmesi halinde kilogramının 5 bin dolardan, Göktürk-2 gibi bir uydunun ihraç edilmesi halinde ise kilogramının 200 bin dolardan satılacağına dikkate çeken Yılmaz, "Ancak şimdi bu fabrikada üretilecek ürünlerle galyum nitrat temelli çiplerin kilogramı 10 milyon dolar olacak. Kaç kat artmış olur? Uydudan 50 kat fazla. Türkiye eğer böyle yüksek katma değerli ürünleri yaparsa hiç şüpheniz olmasın 2023 hedeflerini de yakalarız" dedi.

Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temeli atıldı

DÜNYANIN İLK 10 EKONOMİSİ

Dünya ekonomisi içerisinde en büyük 10 ekonominin ihracat rakamlarının en küçüğünün 500 milyar olduğunu anlatan Yılmaz, Türkiye'nin de bu rakama ulaştığında 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olacağını söyledi.

"PARA VERSENİZ DE ALAMAZSINIZ"

İsmet Yılmaz, şöyle konuştu: "Ar-Ge'nin ürüne dönüşmesi, ticarileşmesi çok önemli. Demek ki ürettiğinizin bir taliplisi varsa o zaman bir değeri var. Bu fabrika hayata geçtikten sonra artık dışarı göndereceğimiz 100 milyon doların üzerindeki bir değer, Türkiye'de kalacak. Paradan da daha önemli, çünkü bazen para verseniz de alamıyorsunuz. 'Bu ürünü nerede kullanacaksınız' diye soruyorlar. 'Radarda, savunma sanayiinde' deniyor. 'Kusura bakmayın askeri amaçlı kullanılıyor, biz size veremeyiz' diyorlar. Böyle olursanız bağımsız, güçlü ülke olabilir misiniz? İnşallah bu yapacağımız ürünlerle Türkiye'yi her alanda kendi kendine yeterli hale getirmeye çalışıyoruz. Çünkü gerek savunma alanında, gerekse de diğer alanlarda. Ama öncelikle savunma sanayi alanında kendinize yeterli olamazsanız, o zaman bağımsız da olamazsınız. Tam bağımsızlığın olmazsa olmaz şartı savunma sanayiinde kendinize yeterli olabilmenizdir."

Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temeli atıldı

ÜRETİLEN ENERJİ KORUNACAK

Galyum nitrat kökenli çiplerin, sadece savunma sanayiinde de kullanılmayacağını, sivil alanlarda da kullanılacağını belirten Yılmaz, enerjinin taşınması sırasında, mesafeler uzadıkça artan enerji kaybının bu çipler sayesinde azaltılacağını, bu sayede üretilen enerjinin korunmuş olacağını dile getirdi.

SAVUNMA SANAYİSİNE AYRILAN PAY

Bakan İsmet Yılmaz, şu anda GSMH'nın yaklaşık yüzde 1'inin Ar-Ge'ye harcandığını, bunu kat kat arttırmanın hedefleri olduğuna değinerek, "Genelde Ar-Ge'ye ve savunma sanayisine ayrılan pay, yaklaşık 1 milyar dolar. Savunma sanayisine ayrılan pay, kalemler içinde en önemlisi. Çünkü güvenliğe ne bedel öderseniz hakkıdır, yerindedir. Özgürlüğün de bedeli olmaz. Güvenlik var, o halde özgürlük var" ifadesini kullandı.

TANK, HELİKOPTER, MİLLİ GEMİ

Çok şey yaptıklarını ancak bunların içinde en güzelinin millete özgüvenini kazandırmak olduğunu belirten İsmet Yılmaz, önceden inanılmayacak tank, helikopter, milli geminin artık yapılabildiğini aktardı.

Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temeli atıldı