Türkiye'nin ilk lazer silahının görseli ortaya çıktı

chelsea.jpg

Başta hava savunma olmak üzere bütün dünyada geliştirme çalışmaları süren "lazer silahları" için Türkiye de çabalarını yoğunlaştırdı. ASELSAN, lazer silahı ve füzeden oluşan bir hibrit hava savunma füzesi geliştiriyor.

GİZLİ SİLAHIN İLK FOTOĞRAFI

Sistemin ilk prototipi sergilenmeye hazırlanıyor. Lazer silahı, uzun menzilde hedefin görevini yapamaz duruma getirme, daha kısa menzilde ise düşürme görevine göre tasarlanıyor. ASELSAN'ın üzerinde çalıştığı sistemin görselini ilk kez Dünya gazetesi yayınladı. ASELSAN, silahın mevcut seviye tasarım halini gösteren prototipini, 5-8 Mayıs günleri arasında İstanbul'da yapılacak 12. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF-2015'te sergileyecek.

Geleceği konu alan bilim kurgu filmlerinin değişmez teması "ışın silahları" gerçek sahaya iniyor. Türkiye'de ASELSAN'ın geliştirdiği bir sistem de bu alanda ilklerden biri oldu. Lazer teknolojilerinde sağlanan gelişmelerle ilk kez kullanılabilir gerçek lazer silahları tasarımları ortaya çıkmaya başladı. Henüz geliştirme safhasında olan silahlar, ABD ve Fransa'nın çeşitli firmaları ya da kuvvetleri tarafından fuarlarda sergileniyor.

Türkiye'nin ilk lazer silahının görseli ortaya çıktı

"ASKERİ ALANDA DEVRİM"

ASELSAN da bu alanda kullanılabilir ve platforma uyarlanmış bir modelini IDEF'te sergileyecek. Edinilen bilgilere göre, askeri alanda "devrim" olarak adlandırılan "yönlendirilmiş enerji silah sistemi" yarışında ASELSAN kullanılabilir bir tasarımı gerçekleştirdi. ASELSAN hibrit sistemi, 20kW bir lazer silahı ile konvansiyonel alçak irtifa hava savunma silahının birlikte çalıştığı bir tasarıma sahip. "Hibrit Silah Sistemi", hafif, modüler ve stabilize bir taret üzerinde füze atıcı sistemi ve daha kısa menzilde ani beliren tehditlere karşı etkili olacak lazer silah sistemi ile hava platformlarına, insansız hava araçlarına ve seyir füzelerine karşı alçak irtifa hava savunma imkanı sağlayacak şekilde tasarlandı.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK

Lazer sistemi kısa ve uzun menzilde iki ayrı fonksiyonu taşıyacak. Uzun menzilde, lazer silahı hava tehdidine yönlendirilerek caydırma, görevini yapamaz hale getirme görevi üstlenecek. Yakın menzilde ise lazer silahının etkisiyle ve "ışık hızında" bir müdahaleyle tehdit imha edilecek. Lazer silahının en önemli özelliklerinden biri ise kesintisiz ve düşük maliyetli bir müdahale imkanı tanıması. ASELSAN'ın mevcut çözüme ilave olarak, daha uzun menzilli ve daha güçlü lazer silahı geliştirilmesi için ayrıca Ar-Ge ve geliştirme çalışması yaptığı öğrenildi.

TÜRKİYE İLKLERİNİ GÖSTERECEK

ASELSAN'ın lazer silah sistemi dışında IDEF'te iki yeni ürünü daha göstereceği öğrenildi. Şirketin yoğunlaştığı alanlardan biri olan torpido ve torpido karşı sistemleri alanında, torpido karşı sistemi kapsamında üretilen TORK isimli torpidosu da ilk kez fuarda sergilenecek ve bilgi verilecek. Kara araçlarına takılabilen, Tanksavar Füze Sistemi de IDEF'te gösterilecek. Bu sistem, tekerlekli ve paletli zırhlı araçlara takılabiliyor ve tank başta olmak üzere yüksek korumalı zırhlı araçlara karşı koruma sağlıyor.

Türkiye'nin ilk lazer silahının görseli ortaya çıktı

IDEF'TE EN BÜYÜK ALAN

ASELSAN'ın  öte yandan, İstanbul'da yapılacak, dünyanın önemli savunma sanayii fuarlarından 12. IDEF 2015– Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda, önceki yıllarda olduğu gibi fuardaki en geniş alanı aldığı ve büyüklüğün 2 bin 200 m2'ye ulaştığı kaydedildi.