Dünyanın konuştuğu Türk doktor Mehmet Mutaf eskiden şarkıcıydı

Bir dönem şarkıcı olarak ekranlarda boy gösteren Dr. Mehmet Mutaf, mesleğe muhteşem bir dönüş yaptı. Dünyada ve Türkiye'de bir ilki gerçekleştiren Mutaf, çocukken çıkan bir yangında yüzünün tamamını kaybeden Asiye Engiz'e kendi dokularından yeni bir yüz yaptı.

Dünyanın konuştuğu Türk doktor Mehmet Mutaf eskiden şarkıcıydı

Mutaf Ayşa 1996 - izle

"AYŞA" ŞARKISIYLA ÇIKIŞ YAPMIŞTI

Türkiye Mehmet Mutaf'ın ismini bundan yaklaşık 18 yıl önce "Ayşa" şarkısıyla duydu. "Ayşa ayşa duy sesimi" diye bağıran Mutaf'ın doktor olduğu da biliniyordu. Ancak Mutaf, tıpkı Ferhat Göçer gibi ameliyat masasını değil sahneleri tercih edip, müzik piyasasına hızlı bir giriş yaptı. "Hüküm" adlı şarkıda Gülay'la da düet yapan Mutaf'ın sahne serüveni kısa sürdü.

Dünyanın konuştuğu Türk doktor Mehmet Mutaf eskiden şarkıcıydı

Mutaf - Bizi Ayıracaklar - izle

MESLEĞE MUHTEŞEM DÖNÜŞ

Müzik dünyasından umduğunu bulamayan Mehmet Mutaf, mesleğe geri döndü. Türkiye, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Bilimler Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Mehmet Mutaf'ın ismini dün bir kez daha duydu. Çocukken ortasında kaldığı bir yangında yüzü tamamen yanan Asiye Engiz'e kendi dokularından yüz yapan Mutaf, bu nakil ile hem dünyada hem de Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

Prof. Dr. Mehmet Mutaf, konuya ilişkin açıklamasında "Yüz nakilleri sonrası doku reddini önlemek için ölümcül yan etkilere sahip ilaçlar kullanılmakta ve bu ilaçlara gerek duyulmadan, kişinin kendi dokularının kullanılması yoluyla yeni bir yüz yapmanın mümkün olduğunu gösteren bu yeni yöntem bu alanda çok şeyi değiştirecek" dedi.

Prof. Mutaf tarafından geliştirilen bu yöntemin yüz nakli girişimleri için hasta seçim kriterlerini de kökünden değiştirebileceği söyleniyor.

Mehmet Mutaf'ı bir kez daha Türkiye gündemine taşıyan olay şöyle gelişti;

OLMAZ DENİLENİ YAPTI

Bebeklik çağında bir yangın neticesi tüm yüzü yanan 41 yaşındaki Asiye Engiz, maddi imkanların müsait olmayışı ve yüzünün durumuyla ilgili gittiği doktorlardan ‘bir şey yapılamaz' cevabını alması sonrasında yıllarca süren bekleyişinin ardından ümitlerinin tükendiği noktada Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'na başvurdu. Plastik cerrahi alanında geliştirdiği yöntemlerle dünya çapında tanınan Prof. Dr. Mehmet Mutaf tarafından fark edilen Asiye Engiz, Prof. Dr. Mehmet Mutaf ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ve sadece hastanın kendi dokuları kullanılarak yapılan ameliyatlarla normal görünümde bir yüze kavuştu. 41 yaşında olan Asiye Engiz, bebekken tamamen yanan yüzünün diğer insanları rahatsız eden görüntüsü nedeniyle okula gidemedi ve ömrünün hemen tamamını 4 duvar arasında insanlardan kaçarak geçirdi. Yaşam boyu süren dışlanmışlık ve toplumdan ayrık bir hayat sürmesinden dolayı halen konuşurken insanların yüzüne bakamayan Asiye Engiz, akrabalarının yanında onların çocuklarına bakarak ömrünün büyük bir bölümünü idame ettirdi.

Dünyanın konuştuğu Türk doktor Mehmet Mutaf eskiden şarkıcıydı

"BÖYLE BİR ŞEY MÜMKÜNKEN YÜZ NAKLİ NİYE?"

Eğitim, iş, evlilik, yuva hayalleri kuramadan yaşadı. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Mutaf, "Ülke olarak ardı ardına gelen yüz nakli haberleriyle gurur duyduğumuz şu günlerde, bir insanın sadece kendi dokularını kullanarak yeni bir yüz yapmanın mümkün olduğu gerçeğiyle yüzleşmek, ironik bir etki yapıyor insan üzerinde. Gaziantep Üniversitesi'nde uygulanan yeni bir yöntemle kendi dokularıyla yeni bir yüze kavuşan Asiye Engiz'in ameliyat öncesi ve sonrası görüntüleri arasındaki farkı görüp, bir de bunun üzerine yüz nakli girişiminin riskleri ve nakil sonrası kullanılan ilaçların yan etkileri konusunda bilgilenince, insan kendine ‘böyle bir şey mümkünken, yüz nakli neden yapılır ki?' diye sormadan edemiyor. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde uygulanan bu yeni yöntemin kamuoyuna duyurulması için böyle bir bilgilendirme toplantısı yapmak istedik" dedi.

"İLK 2 VAKADAN BİRİ"

Uygulamanın yüz nakli bekleyen birçok insana umut olacağını dile getiren Prof. Dr. Mutaf, şunları kaydetti: "Hastanın, daha önce basında yer alan yüz nakli hastalarının bir çoğunun ameliyat öncesi görüntülerinden bile daha kötü bir durumda olan ameliyattan öncesi hali, pek çok insana 'buna ne yapılabilir ki' dedirtecek gibiydi. Bebeklik çağında yanma neticesinde burnu dahil alın ve yüz bölgesindeki bütün yumuşak dokuyu kaybetmiş bir şekilde bize gelen hastayı daha ilk gördüğümüzde mevcut yöntemlerin ötesinde bir çözüme muhtaç olduğumuz aşikardı. Zira, burun yapılabilmesi için kullanılabilecek alın bölgesi dahil tüm yüz yanıktan etkilenmişti ve yüzün tamamı için yeni bir deri örtüsü gerekiyordu. Klasik yöntemlerin yeterli olmadığı aşikar olan bu vakada, yıllar içinde oluşmuş bilimsel birikim ve tecrübelerimizin ışığında geliştirmiş olduğum yeni bir cerrahi yaklaşımın uygulanmasına karar verdik. Hastamız bu yeni tekniğin kullanıldığı ilk 2 vakadan birisidir ancak yöntem hali hazırda başka hastalarımızda da uygulanmaya başlanmış durumda."