Türkiye'nin vize restine AB'den yanıt

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'nin son dönemde özellikle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik aracılığıyla verdiği, "vize muafiyeti sağlanmazsa geri kabul anlaşmasının sonlandırılacağı" mesajı konusunda "Türk yöneticilerin tehditlerine duyarsızım." dedi.

"SERBEST DOLAŞIM OLMAZSA TÜRKİYE'NİN HATASI OLACAK"

Belçika'da yayınlanan Le Soir gazetesine konuşan Juncker, "Eğer Türkiye önceden belirlenmiş şartları karşılamazsa vize konusunda ilerleme olmayacak. Ben bu ilerlemeden yanayım, çünkü söz konusu olan sadece (Cumhurbaşkanı) Erdoğan değil Türk vatandaşları. Eğer eninde sonunda Avrupa'da serbestçe dolaşma hakkı elde etmezlerse bu Türkiye'nin hatası olacak" ifadelerini kullandı.

Juncker, AB'nin mülteciler konusunda Türkiye ile işbirliği yapmaya ihtiyacının olduğunun hatırlatılması ve 'giderek daha az demokratik hal alan bir rejimle anlaşma içine girmek durumunda olması nedeniyle eleştirildiğinin' belirtilmesi üzerine, "Biliyorum ama diğer opsiyon nedir" dedi.

"SADECE TÜRKİYE DEĞİL"

'Otoriter sapmanın sadece Türkiye'de olmadığını, AB içinde Macaristan ve Polonya'nın da aynı yolda olduğunu' belirten Juncker, AB'nin bu durumu engelleyecek gerçek bir gücü olmadığını da kabul ederek, "Bunu endişeyle söylüyorum. Bazı ülkelerde sapmalar var ve bunların bizi nereye götüreceğini bilmiyorum" diye konuştu.

SON ŞANS ZİYARETİ

Türkiye ile AB arasında vize muafiyetinin sağlanması konusundaki tıkanıklığın aşılabileceğine yönelik bir sinyal şimdilik yok. AB'nin özellikle terörle mücadele yasası konusundaki taleplerine Ankara, 'vize muafiyetini verin, istediğiniz değişiklikleri konjonktür müsait olduğunda yaparız' diye özetlenebilecek bir yaklaşımla yanıt veriyor. AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın mevcut sorunların üstesinden gelinmesine katkı sağlamak amacıyla kısa vadede Türkiye'ye 'son şans' ziyareti yapmak istediği de edinilen bilgiler arasında.

Türkiye, AB'nin vize serbestisi için 72 talebinden karşılayamadığı kriter sayısını altıya kadar düşürdü. Ancak terörle mücadele yasasıyla ilgili talep, süreç önündeki en büyük engel.

"UZAKLAŞAN AVRUPA DEĞİL TÜRKİYE"

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili de görüş beyan etti. Juncker, "Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaştığını not etmekten üzüntü duyuyorum. Türkiye'den uzaklaşan Avrupa değil" dedi.

15 Temmuz darbe girişiminde halkın askerlere direnmesini överek, 'Büyük bir demokratik hareket' yorumu yapan Juncker, "Silahlı ayaklanma sonrasının yönetimi beni düşündürüyor. Türk yönetimi aşırı biçimde tepki veriyor" ifadelerini kullandı.