Türkler Almanya'da büyük gösteriye hazırlanıyor
ensonhaber.com

almanya

Almanya'da 2 Haziran'da Parlamento'da görüşülecek olan soykırım yalanı hakkında oylanacak karara karşı 1 Haziran'da Almanya'nın başkenti Berlin'de geniş katılımlı birçok çatı sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Türk-Alman Dayanışma Platformu büyük bir gösteriye hazırlanıyor.

Türkler Almanya'da büyük gösteriye hazırlanıyor

Platformun gösteri öncesi yayımladığı bildiride ise şöyle denildi:

"Almanya Federal Meclisi'nde yarın görüşülmesi öngörülen 1915 olayları konusundaki karar tasarısını reddediyor ve kınıyoruz.

Kendisini yargı organı yerine koyan Federal Meclis'in hukuka ve tarihe aykırı şekilde, Türk milletine işlemediği bir suçu isnat etme hakkı yoktur. Federal Meclis'in, temsil ettiği insanlar arasında bulunan 3 milyonluk Türk toplumunun düşüncelerini yok sayarak benimsediği bu tek yanlı bakış açısını “Türk kökenli vatandaşların uyumuna katkı teşkil edeceği” gerekçesi eğitim sistemi aracılığıyla genç nesillere dayatma çağrısı düşünce özgürlüğünü hiçe saymaktır.

Türk tarihi ve kimliği, Türk-Alman toplumunun zengin kimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu kimliği karalamaya yönelik girişimlere bu toplumun fertleri sessiz kalmayacaklardır. Hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi ve ifade özgürlüğünü şiar edindiğini savunan Bundestag'ı bu değerlere bağlı kalmaya davet ediyoruz.

Bu çerçevede, Almanya'nın da bağlı olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 15 Ekim 2015 tarihli kararında;-1915 olaylarının “soykırım” olduğuna dair yetkili bir mahkeme kararı bulunmadığını,-Bu tarihi meseleye ilişkin farklı görüşlerin olduğunu ve bunların konuşulmasının bir ifade özgürlüğü hakkı olduğuna dair tespitlerini hatırlatmak istiyoruz.

Türklerin hafızalarına, arşiv belgelerine, bilimsel anlatılarına saygı göstermeyenler en azından Avrupa hukukuna saygı göstermelidir.

Hakkında hukuki, akademik ve bilimsel bir uzlaşı bulunmayan 1915 olayları konusunda tarafgir bir tutum benimseyip, bunu çocuklarımıza dayatmaya çalışan bu girişime karşı biz gerçekleri haykırmaya devam edeceğiz."