Türkler'e vizesiz geçiş Avrupalılar'ı sevindirdi

Türkler'e vizesiz geçiş Avrupalılar'ı sevindirdi

AB ile vizeler kalkıyor... Daha önce 'Anneciğim Türkler' diyen Avrupa'da şimdi de 'Çok harcayan Türkler geliyor' heyecanı var... Uzmanlara göre vizelerin kalkması, Avrupa'nın içinde bulunduğu krize ilaç olur. Özellikle İtalya ve İspanya Türk turisti dört gözle bekliyor. Akşam'dan Sevinç Bayakköşdere süreci kaleme aldı.

VİZESİZ GEÇİŞ 3 YIL İÇİNDE BAŞLIYOR

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 'En geç 3 yıl içerisinde bütün vatandaşlarımız Avrupa Birliği üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilecekler. Schengen bölgesine vize almadan pasaportları ile gidebilecekler' dedi. Krizde 'harcama' sıkıntısı çeken Avrupalı esnaf heyecanlandı. Son verilere göre Türkiye'den Avrupa'ya yılda 3 milyon kişi seyahat ediyor. Turizm-perakende sektörünün temsilcilerina göre rakam vizelerin kalkmasıyla 5 kat artış gösterebilir.

TÜRKLER AVRUPA'DA PARA HARCAR

Sektör temsilcileri, bu artışın her iki taraf için de kârlı olacağı görüşünde. Çünkü Türkler, yurtdışı seyahatlerinde alışverişe ve yemeğe çok para harcamalarıyla biliniyor. Bu da durgunlukla kıvranan Avrupa ekonomileri için ciddi bir doping etkisi yaratabilir.

AVRUPA'NIN YARARINA OLUR

Akşam'a konuşan Türkiye Turistik Otelciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır 'Vize, bizim için kısıtlayıcı bir etkendi. Vizenin kalkması Avrupa'nın yararına... Çünkü Türkler tatilde iyi para harcıyorlar. Bundan taşımacılık sektörü de faydalanacaktır' dedi.

FRANSA KOLLARINI AÇTI, BEKLİYOR

Jolly Tour Onursal Başkanı Sinan Vardar şu açıklamayı yaptı: '74 milyonluk Türkiye nüfusunun sadece 3 milyonu seyahat ediyor. Bu rakam schengen vizesinin kalkmasıyla hızla artacaktır. Avrupa, özellikle Fransa, İspanya ve İtalya Türk turisti kolları açık bekliyor. Çünkü Türkler çok harcıyor, eğlenmeyi ve alışveriş yapmayı biliyor. İspanya'da Gucci, Prada gibi markaların Türkçe 'indirim' yazılı pankartlar astıklarına şahit olduk. İlaç bile olabiliriz onlara. Bunun farkındalar. Ancak Almanya gibi çok Türk göçü almış ülkeler bu konu da tedirgin. Onlar da zamanla anlayacaklardır.'

SAĞLIK EĞİTİM VE ALIŞVERİŞE GİDİYORUZ

Türkiye'den yurt dışı çıkışların büyük kısmı turistik amaçlı olurken sağlık, eğitim ve alışveriş için gidenlerin sayısı da yadsınamayacak düzeyde. 2012 sadece sağlık için Almanya'ya gidenlerin sayısı 8 bin 590 iken, İngiltere'ye 8 bin 412 kişi eğitim amaçlı gitti. Bunların yanı sıra Fransa'ya geçtiğimiz yıl yalnızca alışveriş için bin 718 kişi gitti.

EN ÇOK ALMANYA İKİNCİ İSE İTALYA

2012 yılı rakamlarına bakıldığında yurtdışına toplamda 6 milyon 329 bin 341 Türk seyahat etti. Bunların 385 bini Almanya'ya, 248 bin 413'ü İtalya'ya, 87 bin 821'i Fransa'ya ve 72 bin 423 kişisi de Avusturya'ya gitti. Yurtdışına çıkan Türklerin 187 bini seyahat acenteleri ni tercih etti.

TÜRKİYE İÇİN DE KATKISI BÜYÜK

TUROB Başkanı Timur Bayındır, "Türklerin Avrupa'ya seyahat etmesi, ülke olarak bilinirliğimizi de artıracak. Onların bizi tanıyıp Türkiye'ye gelişine de katkısı olur. Schengen, Türkler için makul değildi. Yurtdışına gitmek isteyen çoğu kişi "Ya vizem çıkmazsa deyip uçak bileti almıyordu" diye konuştu.