Üç yanlış bir taksi şoförünü götürecek

Üç yanlış bir taksi şoförünü götürecek

Taksilerle ilgili yapılacak yeni düzenleme taksi şoförlerine yeni sorumluluklar getiriyor. Kara liste uygulamasıyla müşteriler tarafından üç kez şikâyet edilen taksi şoförü için meslekten men edilmeye varan yaptırımlar uygulanabilecek.

YÜZDE 90 KAYIT ALTINDAYIZ

Taraf'a konuşan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur korsan taksi yasasından sonra taksicilerin sorumluluklarının arttığını belirterek, “İstanbul'da taksicilik yapan şoförler yüzde doksan oranında kayıt altına alındı. Gelen şikâyetler sonucunda ‘Kara liste' oluşturacağız. Üç defa aynı hatayı yapan taksiciye cezası verilir. Yetki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde olacak, cezalar meslekten men edilmeye, sertifika iptaline kadar gidebilir” dedi.

BEYEFENDİ TAKSİCİ GERİ GELECEK

Taksiciler korsan taksiden şikâyetçi, vatandaşın da bazı taksicilerden yoğun şikâyetleri var. Konuyla ilgili konuşun İTEO Başkanı Yahya Uğur, amaçlarının ‘beyefendi taksiciliği' geri getirmek olduğunu belirterek şunları söyledi: “Arkadaşlarımızla toplanıp, korsan taksiyi ortaya çıkaran sebepleri önlemek için çalışmalar yapıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hangi aracın hangi saatte, nerede olduğu, kim tarafından kullanıldığını GPRS aracı ve teknoloji ile tesbit ediyoruz. İstanbul'da taksicilik yapan şoförlerin yüzde doksanı kayıt altına alındı. Gelen şikâyetlerden bir kara liste oluşturacağız. Eğer bir şoför hakkında üç şikâyet geliyorsa, ‘bu şoför bize surat yaptı' deniyorsa bu şoför bunu yapmış, cezayı hak etmiş demektir” dedi.

SULTANAHMET'İ ANLATACAK KADAR İNGİLİZCE BİLMELİ

Oda olarak 444 15 23 numaralı hatta gelen 4 binden fazla şikâyeti cevapladıklarını belirten Uğur, “Bizim üyemiz olan şoförler için hemen disiplin kuruluna yazarak ceza almalarını sağlıyoruz. Şoförlerin sosyal güvence altına alınması çok önemli bir adım, şoförlüğü iki günlük bir iş olarak gören kişiden müşteri memnuniyetini sağlamasını bekleyemezsiniz. Eylül ayından itibaren İSMEK'te şoförler için ücretsiz İngilizce dersi, yol ve tarih-turizm bilgisinin yer aldığı kurslara başlayacağız. Bir şoför Sultanahmet Camii'nin yanından geçerken, en azından bu cami hakkında bilgi verecek seviyede İngilizce bilmelidir” dedi.

Korsan taşımacılıkla mücadele yasa tasarısını Meclis'e sunan AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise “İnsanların en değerli varlıklarını, canlarını kendilerine emanet ettiğinin bilincinde, trafikte örnek şoför durumunda olmalıdırlar” dedi.