Uçak kaçırma olayının detayları ortaya çıktı

Uçak kaçırma olayının detayları ortaya çıktı

Kharkov-İstanbul seferini yapan uçağı kaçırmaya çalışan Ukraynalı Artem Kozlov'un, Kiev'deki hükümet karşıtı eylemlerde ön sıralarda olduğu ortaya çıktı. Korsan, eylemi ülkesinde ve Rusya'daki tutukluların serbest bırakılması için yaptığını söyledi.

Ukrayna'dan İstanbul'a gelen yolcu uçağını önceki gün akşam saatlerinde ‘bomba var' diyerek kaçırmaya teşebbüs eden, ancak başarılı olamadan kıskıvrak yakalanan 45 yaşındaki Ukraynalı Artem Kozlov'un sorgusu İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sürüyor. İlk ifadesinde ülkesinde ve Rusya'daki tutukluların serbest bırakılması için uçağı kaçırmaya çalıştığını söylediği öğrenilen Kozlov'un herhangi bir tutuklu ya da grup adı vermediği belirtildi.

KOKPİTE GİREMEDİ

Öte yandan Özel Harekat Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün yaptığı operasyonun ayrıntıları da ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre ayağa kalkarak kargo bölümünde bir bomba olduğunu ve elindeki telefonla o bombayı patlatacağını söyleyen Kozlov, uçağın Soçi'ye indirilmesini istedi. Ancak korsan kokpite giremeden kabin ekibi tarafından engellendi.

Uçak kaçırma olayının detayları ortaya çıktı

ÖZEL HAREKAT GELDİ

Kabin ekibi korsanı oyalarken pilotlar uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdi. Yetkililer korsanla müzakere yaparken, özel harekat uzmanları da kargo bölümünde inceleme yaptı. Bu arada da uçaktaki yolcuların boşaltılması için korsanla anlaşmaya varıldı. Yolcular tek tek dışarı çıkarıldı. Özel harekat kargodaki aramalarda patlayıcı bir madde bulamayınca operasyon başladı.

EZAN KESİLİNCE RUSYA'DA ZANNETTİ

Hava korsanı; iyi derecede Rusça bilen, rehine kurtarma konusunda eğitim almış bir emniyet amirinin dört saatlik çabasıyla tüm yolcuları bırakmayı kabul etti. Korsanın Soçi'de olduğunu zannetmesi için havalimanı çevresindeki camilerin ezan sesleri kesildi. Ukrayna'yla temasa geçilerek X-Ray incelemesi istendi, bomba olmadığı belirlenince Özel Harekat kokpitten içeri sızdı. Bu sırada uçağın ikinci pilotu oldukça dar olan kokpitte özel harekat polislerine manevra alanı açmak için yine kokpit camından uçağı terk etti. Kısa süreli boğuşmanın ardından korsan yakalandı.

GÖZALTINA ALINDI

Ancak polis her ihtimale karşı uçağın çevresinde sinyal kesici ‘jammer'la önlemlerini sürdürdü. Yapılan operasyon sırasında çıkan arbedede hafif şekilde yaralanan Artem Kozlov gözaltına alındı. Kozlov'un Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki hükümet karşıtı eylemlere katıldığı da belirlendi.

ÖN SIRALARDA

Pegasus uçağını Soçi'ye yönlendirmek isteyen hava korsanının Ukrayna'da Kiev'in Maidan Meydanı'nda devam eden protesto gösterilerine katılan Artem Kozlov Leonidovich olduğu ortaya çıktı. Ukrayna basını, korsanın Facebook sayfasındaki eylem fotoğrafını yayınladı. Kozlov'un ‘Değişim Cehpesi' adlı bir muhalif gruba liderlik ettiği ve 1969 doğumlu olduğu belirtildi. Eylemcinin belirtildiği gibi herhangi bir alkol ya da uyuşturucu etkisinde olmadığı eylemi planlı olarak gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

Uçak kaçırma olayının detayları ortaya çıktı