UEFA Müfettişi'nden F.Bahçe'ye ret

UEFA Müfettişi'nden F.Bahçe'ye ret

UEFA Müfettişi Leuba'nın Fenerbahçe'nin, Trabzonspor'u şikayetiyle ilgili raporuna ulaşıldı.

Sarı-Lacivertliler, 2011 yılında Ankaragücü, Sivas ve Karabük ile oynadığı maçlarda Bordo-Mavililer'in teşvik şuçu işlediğini iddia etmişti.

DELİLLER YETERSİZ

Müfettiş iddialarla ilgili delilleri yetersiz buldu ve 3'üncü şahıslardan elde edilmiş bilgiler olarak değerlendirdi.

Fenerbahçe, 18 Haziran'da Trabzonspor'u UEFA'ya şikayet etmişti. 8 Mayıs 2011'de Karabük, 15 Mayıs 2011'de Ankaragücü ve 22 Mayıs 2011'de de Sivas ile oynadığı maçlarda rakiplerine teşvik primi verdiğini iddia ettiği Bordo-Mavililer'in 2014-15 sezonunda Avrupa kupalarından men edilmesini ve hakkında soruşturma açılmasını istemişti. Bu talebi inceleyen UEFA Etik ve Disiplin Müfettişi Jean Samuel Leuba, 4 aylık çalışması sonucunda raporunu hazırladı. Leuba'nın hazırladığı 10 sayfalık rapor ortaya çıktı. İşte tüm çarpıcı detaylar:

İDDİA 1

“15 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü maçında Trabzonspor, Ankaragücü Kulübü futbolcularına teşvik primi verdi”

Müfettişin yorumu

Fenerbahçe'nin bu maçla ilgili suçlamaları sadece telefon konuşmalarına dayanmaktadır. Bu kayıtlardan, teşvik primi sonucu çıkarılamaz. Trabzonspor'un bu yönde girişimde bile bulunmadığı tespit edildi. Kayıtlar, doğrudan tanık olmayan 3'üncü kişilerden bahsetmektedir. Trabzonsporlu yöneticilerin Ankaragücü Kulübü futbolcularına para verdiğini ispatlamak imkansızdır. Ancak, bir Trabzonspor yetkilisi, Ankaragücü futbolcularıyla ilişkisi olan bir menajerle görüşüyor ve bu futbolcuları Fenerbahçe maçı için motive etmeye yönelik ifadeler kullanıyor. Fakat ödeme yapılacağına yönelik bir bölüm yok. Nitekim 16. Ağır Ceza Mahkemesi de bu yönde bir karar vermişti.

İDDİA 2

“22 Mayıs 2011'de oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında, Trabzonspor, bazı Sivasspor futbolcularına teşvik primi verdi”

Müfettişin yorumu

Trabzonspor yetkililerinin Sivaslı yetkililerle yaptığı görüşmelerde, Sivasspor'a teşvik primi ödendiği veya bir hamlede bulunulduğuyla ilgili yeterli delil yoktur. Ödemelere değinilmektedir. Ancak bu, Sivasspor için olduğunu ispatlamaz. Bazı kayıtlarda konuşmaların çok dolaylı olsa da üçüncü tarafları işaret ettiği görülmektedir. Dolaylı görüşmeler ve iddialar suçlamalar için temelin yetersiz olduğunu gösterir.

İDDİA 3

“8 Mayıs 2011'de oynanan Karabükspor-Fenerbahçe maçı öncesinde Trabzonspor, Karabük kalecisine teşvik primi önerdi”

Müfettişin yorumu

İddialarda, Trabzonspor, iki gazeteci vasıtasıyla bir Karabük çalışanından bilgi alıyor. Karabükspor kalecisinin Trabzon'dan teşvik primi aldığı iddia ediliyor. Burada da tanıklık çok dolaylı. İki gazetecinin konuşmalarına dayandırılıyor. 3'üncü şahıslardan edinilen bilgiler yetersiz. Suçlamalar düşer.

DELİL DE YOK YETKİ DE

Leuba'nın raporunun sonuç kısmında, Fenerbahçe'nin iddialarının yetersiz olduğu belirtildi. Disiplin Komitesi'ne şikayeti reddetmesi önerisi getirildi. Başvuru 11 Aralık'ta karara bağlayacak.

İşte sonuç bölümü:

1. UEFA Disiplin Kurulları'nın 2011'de işlendiği belirtilen suçlar için tedbir alma yetkisi yoktur. Bu nedenle Fenerbahçe'nin suçlamaları reddedilmiştir.

2. Şikayete konu iddialar, 2011 sezonunda oynanmış üç Süper Lig maçıyla ilgili destekleyici, güvenilir delil yetersizliğinden reddedilmiştir.

3. Trabzonspor, UEFA disiplin yönetmeliğinin 11. ve 12. maddelerini ihlal etmekten 10 bin euro cezaya çarptırılmıştır.

UEFA Müfettişi'nden F.Bahçe'ye ret

UEFA Müfettişi'nden F.Bahçe'ye ret

UEFA Müfettişi'nden F.Bahçe'ye ret