Ukrayna: Putin Erdoğan anlaşması bizi zarara uğratacak
Ajanslar

Geçtiğimiz aya kadar Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Serhiy Korsunskiy, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in İstanbul'a gerçekleştirdiği ziyarette iki ülke hükümetleri arasında imzalanan Türk Akımı anlaşmasının Ukrayna'yı büyük zarara uğratabileceğini söyledi.

Ukrayna: Putin Erdoğan anlaşması bizi zarara uğratacak

YILDA 16 MİLYAR METREKÜP HEDEFLENİYOR

Ukrayna'nın Eski Ankara Büyükelçisi Korsunskiy, Ukrayna'daki 'Denö' gazetesine verdiği demeçte, Türkiye ile Rusya hükümetleri arasında imzalanan boru hattı anlaşması çerçevesinde Türk Akımı Hattı'nın 2019 yılına kadar tamamlanmasının ve yılda 16 milyar metreküp doğalgaz akışının hedeflendiğine değindi.

UKRAYNA'NIN TRANSİT ÜLKE OLMA ÖZELLİĞİ AZALACAK

Korsunskiy bu durumun, Ukrayna'nın Rus doğalgazının Avrupa'ya ihracında transit ülke olma özelliğini büyük ölçüde azaltacağını ifade etti.

Projenin gerçekleşmesi halinde Ukrayna'nın yılda 16 milyar metreküp doğalgazın transferinden mahrum kalacağını ifade eden Korsunskiy, bu nedenle Ukrayna'nın bu konuda "aktif çaba göstermesi" gerektiğini belirtti.

Ukrayna: Putin Erdoğan anlaşması bizi zarara uğratacak

PROJENİN ÖNÜNDE BAZI ENGELLER VAR

Projenin hayata geçmesinin önünde bazı engeller olduğuna değinen Korsunskiy, projenin Karadeniz'in derin noktalarına boru hatlarının döşenmesini öngördüğünü, oysa ne Rusya'da ne de Türkiye'de bu teknolojinin olmadığını, bu projeyi gerçekleştirebilecek Avrupalı firmaların ise, Rusya'ya yaptırımlar uygulanmasından ötürü kara listeye alınmayı göze almalarının düşük bir olasılık olduğunu dile getirdi.

Korsunskiy, iki ülke liderinin önümüzdeki yıl serbest ticareti gerçekleştirmeyi hedefledikleri yönündeki açıklamalarının da Ukrayna açısından iyi bir haber olmadığını kaydetti.