Ukrayna'da insan ticareti geçtiğimiz yıla göre arttı
DHA

e

Ukrayna’da bu senenin ilk altı ayında emniyet yetkilileri insan ticaretiyle ilgili 150 suç vakası ortaya çıkardı. Bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre iki kat daha fazla.

Türkiye, Ukraynalıların insan tacirlerinin ağına en fazla düştüğü ülkelerden biri olarak gösteriliyor. Bu dönemde insan ticaretine maruz kaldığı tespit edilen Ukraynalıların 119’u kadın, 37’si erkek, 12’si çocuk. Ukrayna polisi, bu suçlara karışan 69 kişiyi yakalamayı başardı.

45 MİLYON KİŞİ KÖLELİK ŞARTLARINDA YAŞIYOR

Ukrayna’da insan ticareti kurbanlarının çoğunu 18-26 yaş grubundaki kadınlar, 13 yaşın üzerindeki çocuklar ve 25-60 yaş grubundaki erkekler oluşturuyor. Çocuklarla bağlantılı suçların en zor aydınlatılan vakalar olduğu belirtiliyor.
Ukrayna’da insan ticaretine maruz kalan işilerin götürüldüğü ülkelerin başında Rusya, Polonya, Türkiye, Almanya, İsrail, Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri takip ediyor.

Walk Free Foundation adlı kuruluşun verilerine göre, dünyada bugün 45 milyondan fazla kişi, insan kaçakçılarının elinde kölelik şartlarında yaşıyor.

"HİZMETÇİ DİYE GÖTÜRÜLÜP SEKS KÖLESİ OLUYORLAR"

Bir sivil toplum örgütü olan Harmonized Society'nin avukatlarından İrina Boyko, insan tacirlerinin eline düşen kişilerin, fahişeliğe zorlanma, cinsel istismar,  hak ve özgürlüklerin ihlali, zorla, karşılıksız çalıştırılma, açlığa mahkum edilme gibi zorbalıklarla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Yurt dışında kölelik şartlarına maruz bırakılan Ukraynalıların çoğunun internette, cazip iş tekliflerine aldanarak insan tacirlerinin ağına düştüğünü söyleyen Boyko, İtalya, İspanya gibi ülkelere hizmetçi olarak giden birçok Ukraynalı kadının cinsel istismar kurbanı olduğu, özgürlüklerinin kısıtlandığı veya seks kölesi yapıldığına işaret etti.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)