Ulusalcıları korkutacak manşet

Ulusalcıları korkutacak manşet

"Tunus'ta 23 yıldır iktidarı elinde tutan ve son gelişmeler üzerine ülkeyi terk etmek zorunda kalan Zeynelabidin bin Ali, selefi Habib Burgiba'nın başlattığı baskıcı ve dayatmacı uygulamaları devam ettirmişti. Burgiba'nın örneği de Kemalizmdi." Bugün Yeni Asya gazetesinin manşetinde yer alan Ömer Taşpınar imzalı haber bu sözlerle başlıyor. Hanedana karşı bir halk ayaklanması yaşanan Tunus'ta olayları manşetten veren gazetenin üslubu ulusalcıların canını sıkacak gibi görünüyor.. İşte Yeni Asya'da yer alan o haber;

Ulusalcıları korkutacak manşet

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞIYLA ANILIYOR

Türkiye'deki Kemalist inkılâpların benzerlerinin hayata geçirildiği ve bu çerçevede başörtüsü yasağının da en katı biçimde uygulamaya konulduğu Tunus'taki gelişmeler, bu durumun yol açtığı birikimin patlaması olarak da yorumlanıyor.

Arap rejimleri Tunus'ta olanlardan ders almalı

El Vatan gazetesinde yayınlanan makalede, ''Bu hiçbir Arap rejiminin inkâr edemeyeceği bir derstir, özellikle de Tunus gibi korunmak için dostlarına güvenen ülkelerle aynı siyaseti izleyenler için" denildi.

Tunus'un modeli Kemalizmdi

TUNUS'UN devlet sistemi birçok açıdan Türkiye'den esinlesen bir sistem. Arap dünyasının en laik, en eğitimli, kadın-erkek eşitliğine en çok önem veren sistemi Tunus'ta kurulmuştur. Ülkeyi Fransız sömürgesi olmaktan kurtaran Habib Burgiba için Atatürk hem asker, hem de siyasi lider olarak esin kaynağıydı. Atatürk ve Kemalizm Tunus için bir modeldi. Ama Tunus Türkiye'nin başardığı çok önemli bir şeyi gerçekleştiremedi. Tunus bir türlü demokratikleşemedi. Tunus, Türkiye gibi çok partili sisteme geçemedi. Bizim 1946'da kurduğumuz çoğulcu, demokratik seçimler üzerine kurulu sisteme geçiş yapmaya, ne Burgiba, ne de ondan görevi devralan Bin Ali cesaret edemedi. Bizim tepeden inme bir kararla, biraz NATO'ya girmek, biraz içerdeki dengeleri kontrol etmek için 1946'da yaptığımızı, işte şimdi gerçek bir halk hareketiyle, aşağıdan gelen bir dalga ile gerçekleştiriyor Tunus. Arap dünyası için bir milat noktası bu.

Ulusalcıları korkutacak manşet