Ümraniye ve Halkalı'da konut projeleri bölgeyi geliştirdi

3

Türkiye'de bulunan iki ayrı büyük çöplükten biri Ümraniye'de bir diğeri ise Halkalı'daydı.

İstanbul'da yaşanan çöp depolama alanlarındaki sıkıntılar 1993 yılında gün yüzüne çıktı. 1994 seçimlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanan Tayyip Erdoğan, neşteri vurarak çözümü başlattı.

MODERN TESİSLER

Bölgeyi büyük bir spor tesisi haline getirmek için kolları sıvadı. Futbol, tenis, voleybol, basketbol ve her türlü sporun yapılabildiği modern tesisler inşa edilen alan yemyeşil spor kompleksi, kafe ve restoranlarla donatıldı. 2004'te AK Parti'den seçilen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Hekimbaşı Tesisleri'ni tamamen yenileyip her türlü spor aktivitelerinin yapılabileceği bir ortam haline getirdi.

HALKALI DEVRİMİ

1.5 milyon metrekare alana sahip Halkalı çöplüğü de Erdoğan'ın başkan seçilmesi ile 1994'te kapatıldı. Çöp dağlarının üzeri tonlarca toprakla örtülüp ağaçlandırıldı. 2003'te TOKİ start verdi. Sabah'ın haberine göre, 10 milyon metrekarelik alanda kentsel dönüşüm yapılıp konutlar inşa edildi. Düşük taksitle dar gelirli vatandaşlara verildi.

Düzenlenen yeşil alanların yanı sıra okullar ve spor tesisleri de yapıldı. TOKİ 12 yılda Küçükçekmece'de toplam 53 proje ile 47 bin 600 konuta imzasını atarak çöp dağlarıyla anılan bölgeyi tamamen dönüştürdü.

YILDA 50 MW ELEKTRİK SAĞLIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde, 1994'te kurulan, İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İSTAÇ) ile eritildi. Anadolu yakası çöpleri Şile'ye, Avrupa yakası çöpleri ise Eyüp Odayeri'nde oluşturulan modern katı atık dönüşüm tesisine gönderildi.