Üniversite kampüslerinde sigara satışı yasaklanacak
AA

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Bakan Mehmet Müezzinoğlu, dünyada ilk kez Avusturalya'da başlatılan sigarada kara paket uygulamasının, Türkiye'de hayata geçirilmesi konusuna ve açık alanlarda sigara içilmesine karşı alınan önlemlere ilişkin soruları da yanıtladı.

"İÇMEYENİ DE PASİF İÇİCİ YAPIYOR"

Bu konudaki düzenlemeleri koruyucu sağlık hizmeti anlamında yaptıklarını belirten Müezzinoğlu, "Sigara, içmeyeni de pasif içici yapıyor. Önümüzdeki dönemde parklarda, özellikle çocuk parklarında tamamen yasaklıyoruz. Normal parklarda parkın dörtte birlik alanını belediyeler belirleyecek, oralarda sigara içilebilecek. Açık alanlarda yüzde 25 ila 50 arasındaki bir alanı sigara içilebilen bir alan olarak ayıracağız." diye konuştu.

Üniversite kampüslerinde sigara satışı yasaklanacak

Açık alanda bir restoranda sigara içmeyenlerin de pasif içici durumuna düştüğünü, sigara içmeyen vatandaşların açık alandan tam olarak faydalanamadığını dile getiren Bakan Müezzinoğlu, açık alanların yalnızca yüzde 25 ila 50 arasında olan kısımda sigara içilebileceğini, en az yüzde 50'lik alanda içilmeyeceğini, bunun yüzde 75'e çıkarılabileceğini aktardı.

"KAMPÜSTE SİGARA SATIŞI OLMAYACAK"

Bakan Müezzinoğlu, "Üniversite kampüslerinde sigara satışını kaldırıyoruz. Kampüste sigara satışı olmayacak." dedi. Sigara paketlerinde kara paket uygulamasına ilişkin de Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

KARA PAKET UYGULAMASI

"Avustralya'da olan uygulamayı, Dünya Sağlık Örgütü tavsiye ediyor ama istatistiksel verilere göre, bu anlamda henüz daha faydasını sahiplenecek bir veri elimizde yok. Bir de uluslararası ticaret hukukunda davalık olunuyor. Çünkü, markayı yok hükmüne taşıyorsunuz. O nedenle, Bakanlar Kurulundaki değerlendirmemizle, dünyada Avustralya'dan başka uygulayan ülke olmadığı için de gündemimizden çıkarttık."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)