Ürdün'de siyasi kriz

Ürdün'de siyasi kriz

Ürdün'de hükümeti fesheden Kral Abdullah, başbakanlığa Samir Rifai'nin yerine Maruf Bakit'i atadı.

Saray'dan yapılan açıklamada, yeni başbakan atamasının "gerçek siyasi reformların" yerine getirilmesi için yapıldığı söylendi. Ürdün'de haftalardır süren protestolarda muhalifler, hükümeti istifaya çağırıyordu.

BİNLERCE KİŞİ SOKAĞA DÖKÜLMÜŞTÜ

4 Ocak'ta ülke genelinde binlerce kişi enflasyon ve ekonomi politikasını protesto için gösteri yapmıştı. Yeni sosyal önlemler alınacağı sözü verilmesine rağmen gösteriler devam etti. 28 Ocak'ta hükümet değişikliği ve reform isteyen binlerce kişi sokağa dökülmüştü.

DR. MARUF SÜLEYMAN EL BAKİT KİMDİR?

ÜRDÜN'ÜN ESKİ İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ

1947 doğumlu olan Bakit, aslında Ürdün'ün eski başbakanlarından biri. İlk defa 27 Kasım 2005-25 Kasım 2007 tarihleri arasında Ürdün Başbakanı olarak görev yapan Bakit, daha önce ise İsrail'in Ürdün Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

AMMAN BOMBALAMASININ ARDINDAN GÖREVE GETİRİLMİŞTİ

Bakit'in Ürdün tarihindeki en önemli rolü ise 2005 yılında başkent Amman'daki büyük bombalama olayının ardından Kral İkinci Abdullah tarafından atanmasından sonraki üç hafta içerisinde ülkede yaşan kaosu ve güvenlik sorununu çözmesiydi.

Ürdün Üniversitesi Genel Yönetim ve Siyaset Bilimleri bölümünden mezun olan Bakit, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde Yönetim yüksek lisansı yaptı. Doktor ünvanını ise Londra'daki King's College'de yaptığı çalışmalarla aldı.