Uşak’ta ne var ne yok
Özel İçerik

İnternette sörf yaparken Ulubey Kanyonu hakkında bir yazıya denk geldim: Ulubey Kanyonu Amerika'daki Büyük Kanyon(Grand Canyon)'dan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonuymuş. Devasa bir platforma yayılan 73 kilometre uzunluğundaki kanyonun hak ettiği değeri görmemesi ne acı. Herkes Amerika'nın Grand Canyon'unu bilir ama Uşak'taki mirastan bihaber. Trekkingcilerin, dağcıların, maceracıların seyahati yerine Ulubey manzarasına karşı düğün dernek yapılıyor. Neyse ki biz kamp için buradayız.

UŞAK'IN ETİNDEN, SÜTÜNDEN, DOĞASINDAN BESLEN

İçindeki kamp ateşini Uşak'ta körükleyeceğim. Uşak'ı olmazsa olmaz bir seyahat rotası olarak tanıtırsam yalan olur ama bu doğal güzelliğin insana kamp yaptıracak pekçok cazibesi var. Bulkaz Dağı olsun, Banaz Ovası olsun, Ulubey Kanyonu, Clandras Köprüsü, Taşyaran Vadisi, Evrenli Doğal Parkı... hepsi gidip görülmeye değer doğal güzellikler.

Uşak’ta ne var ne yok

MEŞHUR KAMP DURAĞIMIZ: ULUBEY KANYONU

Ulubey, Banaz çayları boyunca devam eden bir ana kanyon ve buna bağlanan onlarca büyük yan kanyondan oluşuyor. Havayı güzel bulan cam terasa koşuyor. Ulubey Kaymakamlığı’nın 2015’te hizmete açtığı cam teras kanyonu kuş bakışı görmek için heyecan verici bir durak. Alabildiğine bir arazi var. Cam teras giriş ücreti 3 TL. İçinde yemek yiyebilir, kahve ve çayını eşsiz manzarayı izlerken içebilirsin.

Uşak’ta ne var ne yok

Şahsen ben bu manzaraya beş saniye bakınca otomatik olarak kamp yapmaya başlıyorum. Ne zamandır kara kış derken kamp kaçamağı yapamadık. Ulubey Kanyonu olmasın? diye düşünmeden edemedim. Arazi geniş, çevre köyler kamp için oldukça müsait. Masrafsız bir tatil olsun istiyordun; kamp en doğru seçenek olsa gerek.

Uşak’ta ne var ne yok

KAMP REHBERİ LİNKİNE TIKLA: BİLGİN OLSUN

Kanyonun Avgan köyü yakınlarında kamp yapılacak güzel alanlar var. Muhtarlığa bildirdikten sonra kafana yatan bir yerde kamp yapabilirsin. Şimdi, burada ekipmanın da çok önemli; matın, yastığın, yorganın, uykuluğun yanında olmalı. Daha önce kamp tecrüben olmadıysa aşağıda bıraktığım linke bir göz at; yanına neler alman gerektiğini bulacaksın.

https://www.ensonhaber.com/987-kis-kampina-hazirlik-rehberiniz.html

Uşak’ta ne var ne yok

KAMP EZİYET DİYORSAN BUNGALOV EVLER VAR

Bu arada, çadır için yeterli ekipmanın yoksa ve kamp seni çekmiyorsa cam terasın girişinde yöresel ürün satan stantlar ve her birinde 3’er kişinin kalabileceği büyüklükte bungalov evler var. Bungalov evlerde koltuk takımı, televizyon, klima ve banyo mevcut. Dileyenler bungalov evlerde konaklayabiliyor. Büyük Kanyon’da bir kamp önerim olsa ilgi çeker ama dünyanın en büyük ikinci kanyonu ayağımızın altında duruyor; ihmal ediyoruz.

Uşak’ta ne var ne yok

Manzara da manzara...

Uşak’ta ne var ne yok

HAVALI CLANDRAS KÖPRÜSÜ

Kamp yaptın, bungalovda kaldın derken günü bitirdin. 24 saatlik Uşak maceranı sonlandırmadan önce Clandras tarihi köprüsü ve şelalesini gezmeni öneririm. Köprü resmi kaynaklarda Cılandıras ismiyle de anılır. Kemeri Osmanlı Dönemi'nde de kullanılan kasnak şeklinde yapılmış olan köprünün taşları kalemle işlenmiş. Köprünün yanındaki elektrik santralinden boşaltılan su beton kanal yardımı ile köprünün yanından aşağı dökülürken adeta bir şelale görüntüsü veriyor. Ayrıca Uşaklılar Clandras Köprüsü'nün çevresini bir mesire alanı olarak kullanmaya bayılırlar; doğanın tadını çıkartmak istersen sen de mutlaka bir uğra.

Uşak’ta ne var ne yok

UŞAK'TA NELER VARMIŞ NELER...

Taşyaran vadisi olsun, Blaundus Antik Kenti olsun... Uşak insana ''neler varmış neler'' dedirtiyor. Helenistik Çağ’dan tut da, Firigyalılara kadar Uşak’a ayak basmayan kalmamış. 4 mevsimde de sana farklı hazlar tattıracağından hiç şüphen olmasın. Kesinlikle gelip, keşfedip bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın.

Uşak’ta ne var ne yok

HALI VE KİLİM GEZEGENİ

Türkiye de ilk kez elektriği kullanan şehir olarak da bilinen Uşak, şeker fabrikasında da ilk olma gururunu taşıyor. Bilen bilir, şekerle uğraşmak çok zor iştir. Gezerken sık sık dokuma halı ve battaniye göreceksin. Meşhur Uşak battaniyesinden alabilir, Eşek kilimi ve halılarından birini evin için paketlersin. El işi eşsiz ürünler bunlar; başka yerde bulamazsın. Katip Çelebi ve Evliya Çelebi bile seyahatnamelerinde Uşak’ın dokuma ve halıcılık konusundaki ününden bahsetmişler.

Uşak’ta ne var ne yok

NE YENİR, NE İÇİLİR

Uşak'ın türlü türlü yöresel yemekleri var. Fakat çoğu restoran bu yemekleri yapamıyor. Mercimek ve bulgur ile yapılan alacatene yemeğini de mutlaka tat derim. Çoğunuz tarhana çorbası diyeceksiniz ama bu lezzet bir başka. Taş kapama, Ulubey döndürme ve demir tatlısı, ebem köftesi, çömlek eti ve birçok yemek kendine has baharatıyla, marifetli parmaklardan geçiyor.

Uşak’ta ne var ne yok

UŞAK TARİHİ EVLERİ

Uşak'ta da, Safranbolu'daki mimariye benzeyen tarihi evler var. Cumhuriyetin ilk yıllarıyla tarihlendirilen evlerden günümüze kadar gelen sayılı bina kalmış. Şehri terketmeden önce belki fotoğraf çekmek istersin. Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan evleri Aybek Mahallesi, Karaağaç Mahallesi, Kurtuluş Mahallesi ve Işık Mahallesi’nde bulabilirsin.

Uşak’ta ne var ne yok

ATATÜRK VE ETNOGRAFYA MÜZESİ

Ev demişken, Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi'ni ziyaret etmen önemli. Buraya Atatürk'ün evi de deniyor. Bunun sebebi, Kurtuluş Savaşı’nın cereyan ettiği dönemlerde karargah binası olarak kullanılması ve Atatürk’ün bir süre burada ikamet etmiş olması. Atatürk’ün yatak odası ve kişisel eşyalarını da görebileceğin bina şimdi de müze olarak hizmet veriyor.

Adres: Elmalıdere Mahallesi, Hisarkapı Uluyol Sok. No:75, 64100 Uşak Merkez.

Uşak’ta ne var ne yok

1970'LERDEN ARKEOLOJİ MÜZESİ

Uşak Arkeoloji müzesinin de tarihi çok eskiye dayanan bir geçmişi var. Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde, 1970 yılına kadar Müze Memurluğu olarak hizmet veriyordu. Uşak'ta bu dönemde henüz bir müze binası yoktu. Müzede Eski Tunç Çağından kalma idoller, gaga ağızlı testiler, tas baltalar bir vitrinde sergilenir. Diğer vitrindeki eserler Hellenistik ve Roma Çağı toprak kaplar ve cam eserler sergileniyor. Müzenin yenilenmesiyle ortaya çok daha modern bir görüntü çıktığı söylenebilir. İçerisinde değişik dönemlere ait 2 bin 500'e yakın tarihi eserin yer aldığı modern müze Fatih Mahallesi, Orhan Dengiz Bulvarı'nda yer alıyor.

Uşak’ta ne var ne yok

BAŞKA BİR SEÇENEĞİN DE KAPLICALAR

Bu aylarda heralde yapılacak en mantıklı bir diğer seçenek kendini termal sulara bırakmak olacak. Termal otel ve tesis bolluğuyla Uşak'ta sıcak bir kış tatili de yapabilirsin. Hamamboğazı Kaplıcası, Kayaağıl  Termal Tesisleri, Örencik kaplıcası, Aksaz Kaplıcası, Emirfakılı Kaplıcası tercih edebileceğin alternatifler. Bu şehir hakkında az çok bir fikrin var artık. Kamp yapabileceğin doğallıklarla, sıcak kaplıcalarla, leziz yemeklerle tanıştın.

Uşak’ta ne var ne yok