Veysel Eroğlu: Son 10 yılda 9 bin hektarlık artış var

Orman Genel Müdürlüğü'nün 175. kuruluş yıldönümü nedeniyle Marriott Otel'de tören düzenlendi. Törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı.

Veysel Eroğlu: Son 10 yılda 9 bin hektarlık artış var

''SİZLER AYRICALIKLISINIZ''

Eroğlu konuşmasında, "Ormanlar olmasa Türkiye çöl olur, orman demek su demek. Orman teşkilatında çalışmak da bir ayrıcalıktır, bir fidanı dikip de onun meyvesinden, yaprağından insanlar, bütün canlılar faydalandığı müddetçe sizler, dinimizde bunun yerini amel defteri kapanmaz diye ifade ederler, sizler ayrıcalıklısınız" dedi.

''SON 10 YILDA 9 BİN HEKTARLIK ARTIŞ OLDU''

Ormanların gerçekten korunması gerektiğine dikkat çeken Bakan Eroğlu, "Orman teşkilatımız Türkiye'de orman varlığını hem alan olarak hem de her türlü bakımdan artırıyor. Özellikle son 10 yılda 9 bin hektarlık bir artış oldu, bunda tabi herkesin emeği var. Teşkilatımız gerçekten büyük bir gayret gösterdi, daha da çalışmamız gerekir. Özellikle ağaçlandırma rehabilitasyon seferberliğinde teşkilatımız büyük bir başarıya imza attı.

10 YILDA YAKLAŞIK 3 MİLYAR FİDAN

10 yılda yaklaşık 3 milyar fidan top buluşarak çok önemli bir seferberlik tamamlandı. Biz her işlemi mutlaka bir eylem planı içinde gerçekleştiriyoruz, yukarı havza taşkınla mücadele eylem planı ki, taşkınları korumak için bir eylem planı, bizim Türkiye'nin coğrafi arazisi son derece engebeli, yağan yağmur aşağı doğru akıyor, bunu yukarı havzalarda tutmak için seferberlik başlatıldı. Özellikle yeşil kuşak ağaçlandırma seferberliği başlattık, bu seferberlikle Türkiye'deki 1000 tane gölet, etrafı ağaçlandırılmış olacak. Türkiye maalesef erozyona maruz bir ülke erozyonla mücadele eylem planı başlattık onu da tamamlayacağız'' diye konuştu.

''175'TEN FAZLA BAL ORMANI KURULDU''

Bakan Eroğlu konuşmasına şöyle devam etti: "Artık orman köylümüz bizim hasmımız değil, hısmımız. Onlara artık gelir artırıcı ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Bozuk ormanları onlara parselleyip, ceviz, badem, ne varsa dikiyoruz, 3 yıl bakımı bize ait, sonra o köylü vatandaşlarımıza veriyoruz. Onlara sertifika da veriyoruz. Bu gerçekten kırsal kalkınmada başlattığımız çok önemli bir adım. Bal ormanları kuruyoruz, arıcılara özel alanlar ayırıyoruz, istediği fidanları hangi türde istediyse dikiyoruz, 175'ten fazla şu anda bal ormanları kuruldu, böylece arıcılar çok memnun. Bal üretiminde de dünyada ikinci sıraya yükseldik. Orman teşkilatımız kırsal kalkınmada çok önemli adımlar atıyor. Orman köylülerine kredi desteği de veriyoruz, teşkilatımız çalışıyor. Hele orman yangınlarında gösterdiği mücadele her türlü takdirin üzerindedir. Akdeniz ülkelerinde orman yangınlarıyla en başarılı ülke Türkiye'dir. En iyi teknolojiyle müdahale ediyoruz. Orman teşkilatımız dünyada ilk 7'ye girmek üzere, orman teşkilatımız kabuğunu kırdı, artık bütün dünyaya açıldı, şu anda, Türkmenistan, Nijerya'da, Cibuti'de faaliyetleri var. Kurak iklimlerde fidan üretimine başladık, bu konuda 14 tane ülkede münasebetlerimiz var onlara fidan desteği veriyoruz, Orta Asya'dan Balkanlara kadar onlara da destek vermeye devam edeceğiz. Ormancılık zirvesi ve forumu New York dışında ilk defa Türkiye'de yapıldı. Orman teşkilatı kabuğunu kırarak bütün dünyaya açıldı."