Volkswagen krize rağmen Toyota'yı geride bıraktı
Ajanslar

Volkswagen krize rağmen Toyota'yı geride bıraktı

Otomotiv dünyasındaki liderlik savaşı ara vermeden devam ediyor. Alman Volkswagen'le Japon Toyota arasındaki dünyanın en çok satan markası olma savaşında lider yine değişti.

VOLKSWAGEN, TOYOTA'YI SOLLADI

Yeni araç satışlarında Volkswagen, Toyota’yı geride bırakarak geçen yılın ilk yarısındaki gibi, dünyanın en büyük üreticisi unvanını geri kazandı. Alman üretici Amerika’daki emisyon skandalına rağmen ilk çeyrek birincisi olurken, kendi ülkesinde üretimle ilgili sıkıntılar yaşayan Toyota ikinci sıraya geriledi.

ÇİN BÜYÜMEYİ TETİKLEDİ

Volkswagen her ne kadar Batı pazarlarında emisyon kriziyle ilgili sıkıntılar yaşadıysa da, özellikle Çin’deki büyümesiyle, Toyota’yı geçerek lider oldu. Toyota yılı ilk ayında yüzde 2,3 gerilemeyle, 2 milyon 460 bin adet araç üretti. Bu gerilemenin önemli bir kısmı bir patlamadan ötürü üretimin durdurulmak zorunda kalındığı Japonya fabrikalarından geldi.

Volkswagen krize rağmen Toyota'yı geride bıraktı

SKANDAL VOLKSWAGEN'İN LİDERLİĞİNİ SARSMIŞTI

Geçen yılın ilk yarısında VW global liderlikte ezeli rakibi Toyota’yı sollamış ancak patlayan emisyon yazılımı skandalıyla liderlik koltuğunda fazla oturamamış, yıl sonunda Toyota 10 milyon 150 bin adetlik üretimle dördüncü kez liderliğini ilan etmişti.

Global liderlikte GM üçüncü sıradaki yerini koruyor. 2.5 milyon adede yükseldi.  Volkswagen ilk çeyrek rakamlarını Nisan ortasında paylaşmış ve cirosunun emisyon skandalı ve Amerika’da yaşanan sıkıntılara rağmen, özelikle Çin’den gelen ciddi taleple, binde 8 oranın da büyüyerek, 2 milyon 510 bin adede yükselttiğini duyurmuştu.