Vücuttaki ödem nasıl atılır

Vücuttaki ödem nasıl atılır

Vücut dokuları arasında biriken fazla sıvıdan oluşan ödem, en çok el,ayak ve göz çevresinde şişme şeklinde görülür. Tükettiğiniz besinlerin çeşidi ve içeriğindeki tuz miktarı, ödem ile doğrudan ilişkilidir. Yüksek miktarda tuz içeren salamura, turşu, şalgam suyu gibi besinler, alkol ya da fazla karbonhidrat içeren besinler (baklava, börek gibi) tükettiğinizde vücudunuzda ödem artışı gözlemleyebilirsiniz.

TUZU AZALTIN

Günlük tüketmeniz gereken tuz miktarı 6 gram ve sodyum miktarı da 2,4 gramdır. Her besin, yapısında sodyum minerali bulundurduğu için (Örneğin 3 dilim beyaz peynir = 965 mg, 100 gram dana eti = 80 mg, 3 dilim tam buğday ekmeği = 585 mg gibi) sofra tuzunu her yemeğe ilave etmek gereğinden fazla tuz alımına neden olacaktır. Kilo vermenin en zor kısmı Vücutta biriken ödemi atmak, kilo verme döneminin en zorlu kısmıdır. Bu dönemde öncelikle yeterli miktarda su içerek sağlıklı kilo kaybı sağlayabilirsiniz. Günlük tüketmeniz gereken su miktarı, kilogram başına 30 cc'dir. Örneğin 60 kilogram olan bir kişi, 60×30 = 1,800 cc (9 bardak) su içmelidir. Ayrıca, sağlık durumunuza uygun bir beslenme ve egzersiz programı ile de vücudunuzdaki su oranının dengede kalmasını sağlayabilir ve kas kayıplarını önleyebilirsiniz.

BİTKİ ÇAYI VE SU TÜKETİN

Vücudunuzda biriken ödemi atabilmek için her gün yeterli su içmenin yanı sıra; günde 2-3 fincan bitki çayı (mate, kiraz sapı, yeşil çay gibi) da tüketebilirsiniz. Bununla birlikte, her ana öğünde bol yeşillik içeren ve limon suyu ilave edilmiş salata tüketmelisiniz.

HASTALIK HABERCİSİ DE OLABİLİR

Vücudunuzdaki fazla ödem, bir hastalığın habercisi de olabilir. Tansiyon, tiroid, böbrek, kalp-damar ve karaciğer ile ilgili sağlık sorunlarında, vücudunuzda oluşan ödem artışı hızlanır. Bu durumu mutlaka doktor ve diyetisyeninizle birlikte takip etmeli ve sağlık durumunuza uygun olan bir beslenme programı uygulamalısınız.

Hamilelik döneminde de genellikle vücuttaki ödem artar. Bu dönemde yüksek miktarda tuz içeren turşu, peynir, galeta-kraker ve ayran gibi besinleri fazla tüketmek ödem artışınıhızlandırır. Hamilelik dönemini sağlıklı bir şekilde tamamlamak ve bebeğin gelişimi için, günlük tükettiğiniz su miktarını mutlaka artırarak en az 10 bardak su içmelisiniz. Hamilelik dönemindeki ödem artışı, aynı zamanda kan pıhtılaşma problemi veya preeklemsi gibi sağlık sorunlarının bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. El ve ayaklarınızda fazla ödem olduğunu hissederseniz, kadın doğum uzmanınıza ve diyetisyeninize danışmalısınız.