WSJ: Mısır'daki yangın Türkiye'yi de yakabilir

WSJ: Mısır'daki yangın Türkiye'yi de yakabilir

Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir haber analizde, Mısır'daki protestoların Türkiye için fırsat ve riskleri beraberinde getirdiğine dikkat çekildi ve ülkenin siyasi açıdan gücünü artırken, ekonomik anlamda sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

TÜRKİYE'NİN BAŞARISINA DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye'deki politikacılar Mısır'daki gelişmeleri gergin ve memnuniyet içinde takip ediyor. Bunun sebebi, bir yandan ekonomik gerilemeden endişeleniyor olmalarına rağmen, bölgede sendeleyen otokrasiler yerine geçebilecek politik modelini yerleştirebilecek olan Türkiye'nin nüfuzunun artmaya eğimli olması. Tunus, Yemen ve Mısır'daki rejim karşıtı protestolar Türkiye'nin demokratik özgürlüklerle dini bütünleştiren başarısına dikkat çekti. Bu sebepten, yakın zamanda demokratik veya İslami bir yönetim arasında seçim yapmak zorunda olacak ülkeler için Avrupa Birliği (AB) alternatif bir model olarak belirebilir. Analistler, bu gelişmenin 2002'den beri iktidarda olan İslami kökenli Ak Parti'nin bölgede artan etkisini iyice değiştireceğini düşünüyor.

PROTESTOLARIN YAŞANMAYACAĞI TEK ÜLKE TÜRKİYE

Londra merkezli Regent's Business School (RBS) gelişen pazarlar uzmanı Timothy Ash, “Türk hükümeti arabulucu olarak bölgedeki nüfuzunu artırabilir. Bölgede benzer protestoların yaşanması ihtimalinden uzak olan tek ülke Türkiye” yorumunda bulundu. Ancak Türkiye'nin hemen ilgilenmesi gereken bir sorun var: Hızla gelişen Türk ekonomisi, yatırımlardaki ani değişikliklere karşı hala hassas bir yapıya sahip. Türkiye'nin devlet tahvilini sigortalama maliyeti son beş ayın en yüksek seviyesine çıkarken, ekonomistler petrol fiyatlarının yükselmeye devam etmesi halinde uluslararası yatırımcıların bölgesel risklerden kaçınabileceğini ve Türkiye'ye akan yatırımları kesebileceğini belirtiyor. Mısır'da bir haftadan beri süren hükümet karşıtı gösteriler petrol fiyatlarını varil başına 100 dolara kadar çekerken, yatırımcılar gelişen piyasalardan geri çekilmeye başladı. Yıllık ticareti 300 milyar dolar olan Türkiye için, Tunus ve Mısır bu rakamın dört milyarını oluşturuyor. Ancak yatırımcılar açısında bakıldığında, Türkiye büyümekte olan bütçe açığını finanse etmek için spekülatif yatırımlara bakıyor. Türkiye'nin fon açığı Kasım ayında rekor seviyeye ulaşarak 5.9 milyar dolara çıktı. Londra merkezli Capital Economics'te gelişne pazarlar uzmanı Neil Shearing, “Eğer bölgedeki protestolar devam ederse, Türkiye daha savunmasız kalır. Sadece coğrafyası değil, sıcak paranın hızla geri çekilmesi mevcut bütçe açığını petrol fiyatlarıyla artıracak. Sonuçta Türkiye büyük çapta enerji ithal eden bir ülke” dedi.

YATIRIMCI GÜVENİNDE GEDİK Mİ OLUŞTU

Ekonomistler aynı zamanda, Tunus'ta başlayan ve bölgeye yayılan protestoların, Türkiye Merkez Bankası'nın tartışmalı para politikasına yönelik piyasalardaki endişeyi tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Sıcak para akışını kontrol altında tutmak ve bankaların rezerv ihtiyacını artırmak için eş zamanlı olarak faiz oranlarının kesilmesini içeren bu politika, Türk varlıklarına olan ilginin azalmasına neden oldu ve yatırımcıların Türkiye'ye olan güveninde gedik oluşturdu.