Yabancılar Van'dan gayrimenkul satın alıyor
İHA

e

Cengiz Somurbaş, komşu ülkelerden bu konuda çok talep geldiğini belirtti. En çok talebin İranlılardan geldiğini ifade eden Somurbaş, mütekabiliyet (karşılılık yetkisi) olmayışından dolayı arazi, konut, iş yeri, bağ, bahçe ve tarım arazilerini veremediklerini kaydetti.

MÜLKİYET SAHİBİ OLUNABİLİYOR

Bunun gerçekleşmesi için ülke vatandaşlarının da orada karşılıklı yer almaları gerektiğini anlatan Somurbaş, şöyle konuştu, "Bazı ülkelerle karşılılık yetkisi olması nedeniyle satış yapmaktayız. Hemen her gün kurumumuza bu konuda talep geliyor. Günde en az iki veya üç kez bu talep doğrultusunda gelenler oluyor. Herhangi bir anlaşmamız olmayan ülkeler ısrarla bizden yer edinmek istiyor. Biz de kanunlar çerçevesinde kendilerine anlatmaya çalışıyoruz. Ama karşılılık yetkisi olan ülkelerin vatandaşları burada mülkiyet sahibi olabiliyor. Bu anlaşma kapsamında Van’da yer edinmek isteyenlerin sayısı giderek artıyor. İlimizde yabancı ülke vatandaşlarına yönelik 11 mülkiyetin satışını yapmış bulunmaktayız. Ruslara 2, Ukraynalılara 3, Iraklılara 4, Azerbaycanlılara 2 mülkiyetin satışını gerçekleştirmişiz. Bunlar sadece yıl içerisinde yapılan işlemlerdir. Dört aylık süre içerisinde satışını yapmış olduğumuz işlem sayısı 4’tür.”

İRANLILARA KESİNLİKLE SATIŞ YAPAMIYORUZ

İngiliz vatandaşının burada bir konut satın aldığı akabinde son 1 yıl içerisinde Van’a yönelik inanılmaz bir ilginin söz konusu olduğunu vurgulayan Cengiz Somurbaş, “Yasa kapsamında komşu ülke İran’a kesinlikle satış yapmıyoruz. Çünkü, yasada böyle bir satışın olmayacağı açıkça belirtilmiştir. Ama diğer ülkelerden gelen talep doğrultusunda ve karşılılık yetkisi kapsamında satışlar gerçekleşmektedir” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)