Yahudiler ve Müslümanlar aynı gün bayram yaşayacak

yom kibur

Yahudi inancına göre Yom Kibur’da ibadet dışında her şey yasak olduğu için, İsrail’de otobüs, tren ve uçak seferleri bugün 18.30’dan itibaren durduruldu, ana yollar trafiğe kapatıldı.

Ülkedeki tüm yollar yarın akşam gün batımında Yahudilerin Yom Kibur Bayramı sona erene kadar kapalı olacak. Doğu Kudüs ve Akka gibi Filistinli Müslümanların yoğun olarak yaşadıkları şehirler için de aynı durum geçerli.

YAHUDİLER, ARAÇ KULLANANLARA SALDIRABİLİYOR

Müslümanların kurban ibadetlerini yerine getirmek için bazı Yahudi yerleşim yerlerinin yakınlarından geçmek durumunda kalmaları ise endişe doğuruyor. Kendi inançlarına göre yasak olduğu için Yahudiler, dini günlerinde araç kullananlara saldırıda bulunabiliyor.

Ana yolları trafiğe kapatan İsrail polisi, "Müslümanlarla Yahudi yerleşimciler arasında çıkabilecek bir çatışma ihtimalini önlemek için önlem aldığını" duyurdu.

KUDÜS'TE MÜSLÜMANLARA "KURBAN" İŞKENCESİ

Öte yandan Kudüs'te yaşayan Filistinliler, İsrail'de hayvan pazarı kurulmasının engellenmesi ve kesim yasağı nedeniyle kurbanlarını Batı Şeria'da kesebilecek.

Filistinliler yasak nedeniyle Kudüs'e yakın Beytüllahim, Ramallah, Eriha ve Nablus gibi şehirlerde aldıkları kurbanları, bayram sabahına kadar emanetçilerde ya da akrabalarının bahçelerinde bekletiyor.

Kurbanlarını Batı Şeria'da kesen Filistinliler, etlerini daha sonra araba kasalarında Kudüs'e getirmeyi deniyor. Kudüs’e gelirken geçilmek zorunda olunan kontrol noktalarındaki İsrail askerleri, etleri fark etmesi durumunda geçişe izin vermiyor.

YOM KİBUR'DA İBADET DIŞINDA HER ŞEY YASAK

Bu akşam gün batımı ile başlayan Yom Kibur'da Yahudiler 25 saat oruç tutacak.

Yom Kibur’da Yahudilerin aynı Şabat (Cumartesi dini tatil günü) günündeki gibi hareket etmeleri zorunlu. Araba kullanmak, elektrik prizine dokunmak, yemek yapmak, cinsel ilişki, yıkanmak, deri ayakkabı giymek ve ibadet dışında herhangi bir işle uğraşmak haram kabul ediliyor. Bu yasaklar ancak hayati durumlarda sağlığın tehlikeye düşmesi karşısında ortadan kalkıyor.

Tutulan oruçlar ise bir evvelki akşam güneş batmasıyla başlayıp ertesi gün güneşin batıp gecenin iyice çökmesi ile bitiyor. Bu nedenle tutulan oruç yaklaşık 25 saati buluyor.

Yahudilerin Tevrat’ın tefsiri kabul edilen Talmud kitabında ise başka kısıtlamalara da rastlanıyor. Kozmetik veya parfüm gibi maddeleri vücuda sürmek Yom Kibur'da yasak olan eylemlerden.

Bayramın büyük bölümünü sinagoglarda duayla geçiren Yahudilerin, saflığı ve temizliği simgeleyen beyaz giysiler giymeleri ise bu bayrama özel adetler arasında. Özellikle erkekler, cenazelere giydirilen "kitel" adı verilen uzun beyaz elbiseyi giyiyor.