Yapay zeka, genetik hastalıkları tespit ediyor
ensonhaber.com

Telefonunuzun kilidini açmanızı sağlayan yüz tanıma teknolojisi, bir kişinin yalnızca yüz özelliklerine dayanarak, nadir görülen bir genetik bozukluğu olup olmadığını belirleyerek, insanların yaşamlarında çok daha değerli bir rol oynayabilir mi? Boston merkezli bir teknoloji şirketinin üretmiş olduğu yapay zeka, bu sorunun cevabının 'evet' olduğunu gösteriyor.

yapay zeka

DeepGestalt adı verilen bu yapay zeka algoritması, dünya genelindeki 130 ülkede 2 binden fazla bölgede doktorlar tarafından kullanılıyor. Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre bu yapay zeka, klinik tedavi uzmanlarından daha iyi performans gösteriyor.

yapay zeka

Yapay zeka, hastaların yüzlerini tarayarak, genetik koşulların görsel görünüşlerini analiz edip birçok veri topluyor. Yapay zeka algoritmasına önce yüzleri nasıl tarayacağı öğretiliyor. Daha sonra genetik hastalıkları tespit etmesi için “transfer öğrenme” isimli bir teknik uygulanıyor.

Sağlık görevlileri önce hastalarından izin alarak, görüntüleri yapay zeka platformuna yüklüyor ve daha sonra yapay zeka, olası hastalıkları tespit etmek için veriler topluyor. Bu teknoloji, şu anda birçok klinik tarafından kullanılıyor.