Yapay zeka teknolojisi kullanan en büyük 10 şirket
ensonhaber.com

Yapay zeka teknolojisi, her geçen gün hızla büyüyor. Birçok eleştirilere rağmen makine öğrenmesi teknolojik geleceğimizde önemli bir rol oynayacak. Dünyanın en büyük ve en iyi şirketleri yapay zekanın gelecekteki önemini bildiklerinden, bu teknolojiye ciddi yatırımlar yapıyorlar.

İşte gelecekte yapay zekayı şekillendirebilecek gücü olan en büyük 10 şirket:

AMAZON

AMAZON

Amazon, yapay zekanın hem tüketici odaklı tarafına, hem de kendi iş ve süreçlerine yönelik uygulamalarına yatırım yapıyor. Şirketin Echo hoparlör serisine yerleştirilen yapay zeka destekli Alexa, şirketin en çok bilinen yapay zeka özelliklerinden bir tanesi. Şirketin, bir dizi makine öğrenmesi ve iş için önceden eğitilmiş yapay zeka hizmetleri kümesi olan AWS pek bilinmese de, AWS'nin Siemens, Netflix, Tinder, NFL ve NASA da dahil olmak üzere 10 binden fazla müşterisi var.

APPLE

apple

Apple, geçtiğimiz birkaç yıl boyunca yapay zekaya olan desteğini artırdı. Şirket, yapay zekayı geleceğin kritik aşamlarından biri olarak görüyor. Apple, 2018 yılının Aralık ayında İskoç bilgisayar bilimcisi John Giannandrea'yı Google'dan transfer ettikten sonra, yapay zeka ve makine öğrenmesi başkanı olarak görevlendirdi.

FACEBOOK

facebook

Yapay zekanın gelecekte önemli bir yere sahip olacağını düşünürsek, Facebook'un yapay zekaya yatırım yaptığını görmek hiç de şaşırtıcı değil. FAIR olarak bilinen Facebook'un yapay zeka araştırma grubu, yeni yapay zeka teknolojileri geliştirmek için yoğun bir çalışma gerçekleştiriyor.

GOOGLE

google

Bu listedeki en büyük ve en önemli yapay zeka teknolojilerine sahip şirket, şüphesiz Google. Şirket, yapay zeka içeren strateji oyunu DeepMind için 400 milyon dolarlık yatırım yaptı. Ayrıca Google’ın sahip olduğu makine sistemi TensorFlow, yeni yapay zekalı yonga setleri için projeler geliştiriyor.

MICROSOFT

microsoft

Microsoft, tıpkı Amazon gibi yapay zekanın hem tüketici hem de iş tarafına odaklanıyor. Alexa, Siri ve Google Assistan ile doğrudan rekabet halinde olan Microsoft'un sesli asistanı Cortana, şirketin yapay zekalı dijital asistanı niteliğinde. Microsoft, ayrıca yapay zeka çalışmalarına hız vermek için 2018 yılında 5 adet yapay zeka şirketini satın aldı.

INTEL

intel

Intel, Nervana ve Movidius ile yapay zeka girişimlerine hız kazandırdı. Nervana, işletmelere özel derin öğrenme yazılımı geliştirmeye odaklanırken, Movidius ise yapay zeka uygulamalarını ultra düşük güçle çalışan cihazlara getirmek için tasarlandı. Şirket ayrıca, Bing arama motoruna yapay zeka desteği sağlamak için Microsoft ile birlikte çalışıyor.

NVIDIA

nvidia

Nvidia, günümüzde yapay zekayı kullanan en büyük şirketlerden biridir. Şirket grafik kartlarında yapay zeka ve makine öğrenmesini sıkça kullanıyor. Sadece grafik kartı üretmekle kalmayıp çeşitli robot teknolojilerinde de kendini geliştiren Nvidia, otonom araç üretimi için de çalışmalarına devam ediyor.

QUALCOMM

QUALCOMM

Kirin 980 ve HiSilicon gibi, Qualcomm da yapay zeka konusunda büyük bir çip üreticisi. Şirket, özellikle yeni ürettiği Snapdragon 845 işlemcisiyle yapay zekayı ön plana çıkarıyor. Qualcomm'un Snapdragon işlemcileri, piyasadaki birçok akıllı telefona güç sağlıyor.

TWITTER

twitter

Diğer büyük şirketler gibi sosyal medya devi Twitter da yapay zekaya destek veren şirketler arasında yer alıyor. Web ve mobil cihazlarda görsel işlem için makine öğrenimine dayalı yaklaşımlar geliştiren şirket, gelecekte yapay zeka desteği ile Twitter'ı daha kullanışlı hale getirmek için çalışıyor.

SENSETIME

sense

Çin hükümetinin, vatandaşları izlemek için yüz tanıma sistemi kullandığı haberlerini sıkça duymuşsunuzdur. SenseTime, bu teknolojinin mevcut tedarikçisidir ve gelişmiş yapay zeka teknolojilerini kullanmasıyla ünlüdür.